Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ”Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” u režiji Mirjane Karanović će u nedjelju, 29. maja biti odigrana u takmičarskom programu Sterijinog pozorja.

Predstava, o kojoj smo u ranijim brojevima Urban magazina razgovarali s autoricom teksta Tanjom Šljivar i rediteljkom Mirjanom Karanović, na festivalu u Novom Sadu će biti odigrana u dva termina, u 20 i 21.30 sati.

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica”Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravli” je nedugo poslije premijere nagrađivana u više kategorija, te je Mirjana Karanović dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, Enes Salković nagradu za najboljeg mladog glumca, a autorica teksta Tanja Šljivar nagradu za najbolji dramski tekst na XV festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2016.

”Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” je drama koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri.

Rediteljica Mirjana Karanović je o ovom projektu izjavila: ”Kada sam prvi put pročitala ovaj tekst, preplavile su me emocije koje izbijaju iz njega. Prepoznala sam u njemu slojeve moje duše. Moje tuge, strahove, čežnje, praznine koje ostaju iza ljudi koje sam voljela. U njemu sam prepoznala sva moja bića koja uporedo žive u meni. Djevojčicu koja čezne za pažnjom svog oca, prazninu majke koja više nema svog sina, neizmjernu ljubav djevojke prema bratu i žudnju zrele žene za životom.”

Predstava ”Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnim posjetioce i posjetiteljke Sterijinog pozorja, jer je na svim dosadašnjim izvođenjima publika s oduševljenjem uživala u igri i dramskoj radnji ove predstave, a glumce nagrađivala dugim aplauzom.