Želeći promovirati knjige, važnost pisane riječi, potaknuti dijalog i upoznavanje autora i publike s njihovim djelima, Narodno pozorište Mostar od ove umjetničke sezone pokreće novi program pod nazivom Književni most. Programi će se održavati u Studiju 64 NPM-a uz besplatan ulaz za sve zainteresovane.

Prvi gost Književnog mosta je Marko Tomaš u ponedjeljak, 2. oktobra u 19 sati, dok će nakon toga u subotu, 7. oktobra u 13 sati u Studiju 64 biti predstavljena knjiga Davora Diklića “Teatar u ratnom Sarajevu 1992. – 1995.” Promocija u Mostaru će biti upriličena u sklopu MESS OFF programa.

Marko Tomaš, višestruko nagrađivani mostarski pisac, urednik, kolumnist i njegova najnovija knjiga poezije “Regata papirnih brodova” (LOM, Beograd, 2016.) nakon niza promocija po cijeloj regiji, napokon će biti predstavljena i u Mostaru. Publika će, uz “Regatu papirnih brodova” (LOM, Beograd, 2016.), na ovom književnom programu imati priliku da se upozna i sa Tomaševim knjigama poezije “Varanje smrti – izabrane pjesme” (LOM, Beograd, 2014.) i “Crni molitvenik” (LOM, Beograd / Algoritam, Zagreb, 2015.).

O knjizi Davora Diklića Teatar u ratnom Sarajevu 1992. – 1995, bh. reditelj Dino Mustafić je rekao: “Teatar je bio utočište za dušu. Oplemenjivao je naše živote. Knjiga Davora Diklića je neprocjenjive vrijednosti jer bilježi autentična svjedočanstva aktera teatarske scene u ratnim godinama, kao teatrološki zapis koji može snagom riječi rekonstruisati atmosferu građanskog i umjetničkog otpora ratnim razaranjima Sarajeva u periodu od 1992-1995.”