Dječija predstava “Mala sirena” biće ponovo izdvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra u četvrtak, 24. novembra u 18 sati.

Predstava je namijenjena najmlađoj publici, a ulaznice po cijeni od 5 KM mogu se rezervisati pozivom na broj 033 664 070. Blagajna SARTR-a će raditi od 16 sati na dan predstave.

Sarajevski ratni teatar je, u okviru svoje repertoarske profilacije, prije četiri godine osnovao Scenu Sartrčići, posvećenu predstavama za djecu. Glavni razlog je bio obogatiti ponudu teatarskih predstava za djecu koja je posljednjih desetak godina zaista minorna, jer je to najbolji način educiranja buduće publike.

Predstava „Mala sirena“, realizirana u koprodukciji sa Studijom lutkarstva Sarajevo, premijerno je izvedena 2015. godine.

Autorica teksta za predstavu je književnica Ljubica Ostojić, likovnost predstave, kreacija i izrada lutaka potpisuju Danijela Madacky, Adisa Vatreš i Melisa Musić, režiju Dubravka Zrnčić-Kulenović, a u predstavi igraju Staša Dukić, Jasminka Požek Božuta, Maja Salkić i Sanjin Arnautović.

Predstava je prilagođena za uzrast od 4 do 14 godina.

Lutkarska predstava “Mala sirena” ima za cilj da, iako je inspirirana Andersenovom bajkom, progovori o problemima imanentnim današnjem djetetu. Baveći se propitivanjem drugog i drugačijeg, ona nas uvodi u današnji svijet u kojem djeca odrastaju, predstavlja nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitost po nacionalnosti, svjetonazoru, jeziku, fizičkim manama, itekako postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava. S toga je ova “Mala sirena” upućena i djetetu jednako kao i njegovim odgajateljima.

Junaci iz priče, ta mala i nježna bića, bez obzira sa koje su planete ili iz kojeg svijeta su došli, usamljeni su i kada se susretnu, koliko god bili jedno drugome strani, oni se uvažavaju, uče jedno od drugoga, postaju nerazdvojni i dobri prijatelji. Ali takav odnos izaziva prijekor društva, jer zajednica je isključiva, puna predrasuda…