Publika Sarajevskog ratnog teatra će u četvrtak, 11. januara u 20 sati moći pogledati predstavu “Majstor i Margarita” u režiji Aleša Kurta, dok je dan kasnije, u petak, 12. januara, na repertoaru predstava “Bio je lijep i sunčan dan” u režiji Tanje Miletić Oručević.

Dramatizacija i dramaturgija “Majstora i Margarite”, velikog romana Mihaila Bulgakova, pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima, povjerena je Dariju Bevandi i Benjaminu Hasiću, dok scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar. U predstavi igraju Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.

“Majstor i Margarita je književno djelo naročitog značaja, koje je obilježilo 20 stoljeće. Gotovo je nemoguće kompletnu strukturu romana, bezbroj likova, i nevjerovatnu količinu akcije i obrata prenijeti u jednu pozorišnu predstavu. Pojavno naša izvedba je pojednostavljena u vanjskoj formi. Prostor je sveden. Likovi su ogoljeni. Intencija je da se kreira više metafizičko ozračje, nego realistično. Predstava se prije svega bavi unutarnjim svijetom likova i etičkim dimenzijama romana. I pošto je ovo izrazito kolektivni posao, u prvi plan dolazi rad cijelog ansambla, njihova promišljanja, ideje, nedoumice. To je taj viši nivo koji je prisutan u komadu. Šta se dešava u ljudima koji prave ovu predstavu? Dakle. Predstava govori sama o sebi. Tako to ide.”

Aleš Kurt, reditelj predstave

Predstava “Bio je lijep i sunčan dan” nastala je na dokumentu, na zapisu sjećanja Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studentice i studenti, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice… Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva. Da li su sjećanja činjenice ili fikcija? Mogu li ona sačuvati istinu? Šta ne smijemo zaboraviti?

Glumački ansambl Sarajevskog ratnog teatra kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja, uspostavlja odnos prema svjedočenjima drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže, nisu ostali bez duha i nade.

U predstavi igraju Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić – Kulenović, scenografiju i kostimografiju Lejla Hodžić, a muziku Nedim Zlatar.

Cijena ulaznice iznosi 10KM, a za studente i penzionere 5KM. Rezervacija ulaznica: 033 664 070 ili slanjem poruke na Facebooku.