Sarajevski ratni teatar SARTR zvanično će svoju 25. pozorišnu sezonu započeti krajem oktobra premijernim izvođenjem predstave “Majstor i Margarita” po čuvenom djelu Mihaila Bulgakova, u režiji Aleša Kurta, čiju dramatizaciju potpisuju Dario Bevanda i Benjamin Hasić, dok je likovnost predstave povjerena Adisi Vatreš-Selimović, a uloge ansamblu SARTR-a.

No, SARTR-ove predstave su bile izvođene i tokom ljeta, kao i ovog septembra. U junu, julu i augustu u avliji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti na repertoaru je bila predstava “Vesela večer u Sarajevu”.

Predstava “Mala sirena”, rađena u koprodukciji sa Studijom lutkarstva Sarajevo, bila je u septembru sudionikom dva festivala: 22. Susreta pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu i 23. Međunarodnog festivala dečijih pozorišta u Subotici. Samo učešće na jednom od najrespektabilnijih festivala u regiji veliko je priznanje predstavi, a nagrada koju je dobila članica ansambla SARTR-a Maja Salkić za najbolje glumačko ostvarenje samo je potvrda kvaliteta predstave i kontinuiranog nastojanja SARTR-a da se kroz repertoar afirmiraju i predstave namjenjene najmlađoj publici.

Tokom ljeta SARTR je u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo započeo adaptaciju scenskog prostora i gledališta, tako da je prva predstava na ovogodišnjem MESS-u izvedena u renoviranom prostoru.