Čuveni violinski virtuoz, maestro Jovan Kolundžija, poslije sedam godina predstavit će se ponovo sarajevskoj publici na koncertu koji će biti održan u subotu, 24. januara, na sceni Narodnog pozorišta.

Kolundžija će nastupiti uz klavirsku saradnju istaknute pijanistkinje Nade Kolundžije.

Za ovu posebnu priliku, gala koncert će donijeti virtuozan i atraktivan program uz izuzetno zahtjevnog Baha, po čijim izvođenjima je Jovan Kolundžija poznat, a na programu će se naći i kompozicije Mocarta, Sen-Sansa i Sarasatea.

Nada Kolundžija sarajevskoj publici će također predstaviti i mali dio svog novog autorskog programa “Moja mala koncertna antologija za klavir”.

Jovan Kolundžija posljednji put je gostovao u glavnom gradu BiH decembra 2007. godine, uz koncert u prepunoj dvorani Doma oružanih snaga BiH, kada je proslavljenom violinisti uručena i počasna Plaketa grada Sarajeva.

Ovaj maestro gotovo pet decenija ostavlja značajan trag na svjetskoj muzičkoj sceni. Za sobom ima više od 4.000 održanih koncerata u najprestižnijim salama na svim kontinentima, a dobitnik je najuglednijih i najvećih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja.

Svojom virtuoznošću i harizmom, decenijama osvaja svjetsku publiku i kritiku.

Pored brojnih koncerata i gostovanja širom svijeta, maestro veliki dio vremena posvećuje promovisanju i usavršavanju mladih talenata u svojoj umjetničkoj zadužbini u Beogradu, Centru lepih umetnosti Guarnerius, koji je osnovao 2001. godine, a do sada je realizovao više od 800 umjetničkih projekata.

Odlukom Vlade Republike Srbije, Centar lepih umetnosti Guarnerius je 2013. godine dobio status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Uz brojne koncertne uspjehe i gostovanja na prestižnim evropskim festivalima, 2014. godinu obilježile su i dvije prestižne nagrade koje maestro Kolundžija priključuje svom bogatom spisku do sada osvojenih priznanja – proglašen je za Menadžera godine u oblasti kulture, a krajem godine je osvojio i jedno od najuglednijih priznanja Vukovu nagradu, za cjelokupno angažovanje na polju kulture i umjetnosti.

Svečano uručenje te nagrade bit će upriličeno u februaru, saopćeno je iz Centra Guarnerius.