Jedna od najmanje posjećenih evropskih zemalja, bivša jugoslovenska republika Bosna i Hercegovina, bogata je arhitektonskim i prirodnim ljepotama, piše Lonely Planet u svojoj preporuci turistima. Navodeći deset razloga zašto treba posjetiti BiH, Lonely Planet piše da se isplati doći i na samo par dana, ali i na duži period.

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru

Prvi među razlozima su skokovi sa svjetski poznatog Starog mosta u Mostaru, gdje možete skočiti u ledenu vodu Neretve i gdje se svakog ljeta održavaju tradicionalni skokovi, piše Lonely Planet, spominjući i rušenje i obnovu mosta nakon rata.

Rat i mir u Sarajevu

Prijestonica Sarajevo, fotogeničan i prijateljski grad kako ga autor teksta Mark Elliott opisuje, može se pohvaliti otomanskom i austrougarskom arhitekturom, a sve je smješteno u dolini među visokim planinama. Ipak, većina posjetilaca dolazi iz dva razloga, a oba su vezana za temu rata: ubistvo Franza Ferdinanda i novija ratna historija Sarajeva koje je pretrpjelo opsadu početkom ‘90-ih.

Vinska cesta Hercegovine

Hercegovačka vina sorti blatina, vranac, žilavka koja se mogu degustirati i kupiti u vinarijama na Vinskoj cesti, i šarmantni obližnji gradovi Trebinje i Mostar, još su jedan razlog zašto treba posjetiti BiH.

Piramida u Visokom

Kontroverzna piramida u Visokom, s čijim postojanjem se ne slažu mnogi arheolozi, još je jedna zanimljivost kju treba vidjeti, navodi Lonely Planet, pišući o podzemnim tunelima za koje postoji tvrdnja da su stari više od 10.000 godina.

Bogata kultura pijenja kafe

“Bosanci idu na kafu kad god žele porazgovarati o nečemu”, objasnio je Elliottu njegov lokalni domaćin Asem, a on tvrdi da ćete u BiH teško dobiti lošu kafu. Bosanska kafa je jedinstvena, servira se u maloj džezvi, često uz rahat lokumom za zasladiti.

Bogatstvo otomanske arhitekture

Bosanskohercegovačko arhitektonsko naslijeđe je fascinantan presjek srednjevjekovnih otomanskih i kasnijih evropskih stilova gradnje. Najljepši primjeri otomanske graditeljske tradicije su centar Sarajeva i Mostara, kao i Travnik, rodno mjesto bh. Nobelovca Ive Andrića, piše Lonely Planet.

Brzaci i vodopadi Une

Očaravajuća rijeka Una nudi raznolikost brzaca i vodopada, kakvi su Kostelski ili Štrbački buk, a posjetiocima se preporučuje regata na Uni krajem jula koja ide od Kulen Vakufa do Bosanske Krupe.

Skijanje na Bjelašnici

Sat vremena nakon izlaska iz aviona već možete biti na skijalištu Bjelašnice, planine koja je manje od 30 kilometara udaljena od sarajevskog aerodroma. Olimpijska planina ljeti se pretvara u prostor za planinarenje i vožnju bicikla.

Nacionalni park Sutjeska

Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Evropi, a možete je posjetiti u pratnji službenog vodiča, piše Lonely Planet, a prirodno okruženje ovog kraja pogodno je i za izlete i istraživanje na biciklima.

Mnoštvo tvrđava

Ako ste u potrazi za posebnom, pomalo zastrašujućom atmosferom, onda trebate posjetiti neku od brojnih bosanskohercegovačkih utvrđenih gradova. Tvrđave se mogu naći u Jajcu, Ključu, Počitelju…