Ime pod kojim se krije najcjenjeniji turistički vodič širom svijeta, Lonely Planet, na svoju je godišnjoj listi preporučenih destinacija koje treba posjetiti u 2016. godini uvrstio i Bosnu i Hercegovinu.

Prva na listi zemalja koje turisti moraju vidjeti u narednoj godini je Bocvana, koju Lonely Planet opisuje kao “najbolje što divlja Afrika ima”, a zbog bogatstva slonova, antilopa, divljih mački i divljih pasa, kao i zbog pustinje Kalahari i močvare Okavango. Na listi zemalja koje treba posjetiti u 2016. su i Japan, Sjedinjene Američke Države, Palau, Latvija, Australija, Poljska, Urugvaj, Grenland i Fidži.

Prvi na listi gradova koje treba vidjeti u 2016. našao se Kotor, crnogorski ljepotan bogate historije i jedna od najljepših luka na svijetu, koja očarava svojom arhitekturom. Na listi preporučenih gradova su i Talin, čiji je stari grad na UNESCO-voj listi svjetske baštine, kao i Galicija, grad na sjeverozapadu Španije, ekvadorski Quito, zatim Dublin, George Town u Maleziji, Rotterdam, Mumbai, australski Fremantle, Mancheste, Nashville i Rim.

A na petom mjestu od 10 preporučenih destinacija za jeftinija putovanja smjestila se Bosna i Hercegovina. Na toj listi, koja govori o putovanjima na kojima ćete dobiti najviše za najmanje novca, smjestili su se i Estonija, Vijetnam, Quebec…

Pogledajte sve preporuke Lonely Planeta za narednu godinu, kao i listu destinacija s najpovoljnijim cijenama.