U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će sutra, 23. marta u okviru programa XXIV međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće biti premijerno izvedena predstava “Ljudožderka”, prema tekstu Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije. Uloge u predstavi tumače Lana Delić, Sabina Kulenović, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Nusmir Muharemović i Dina Mušanović. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret saradnik iz Belgije Thomas Steyaert, a muziku Igor Kasapović.

Mogli smo i morali bolje

“Drama “Ljudožderka” nastajala je tokom 2017. godine, za vrijeme mog rezidencijalnog boravka u švicarskom gradu Zug. Krajem godine tekst je dospio u uži izbor međunarodnog konkursa za savremeni angažovani dramski tekst Heartefact fondacije iz Beograda. Nakon toga drama je prevedena na njemački i francuski jezik, a dijelovi drame su javno čitani u Deutsches Theater Berlin u okviru programa Ostwärts.

“Ljudožderka” je dramski tekst koji pokušava progovoriti o raspadu Jugoslavije i njegovim posljedicama na primjeru jedne porodice. Jedina neobičnost te porodice u sretnim osamdesetim je smrt mlade žene, iza koje je ostala kćerka, koja je i glavna protagonistica drame. Upražnjeno mjesto majke njeni najbliži srodnici (majčini i očevi roditelji) pokušavaju upotpuniti pričom o veličini i snazi zemlje u kojoj žive, i u koju je njena majka potpuno vjerovala. Tako da nesretne devedesete za nju donose, možemo reći, drugu smrt majke. Te godine donose i saznanje da je njena porodica (cijeli njen svijet) zapravo neobična i po tome što je čine različiti etnički identiteti.

Rat će podijeliti porodicu, samim tim i njenu pripadnost, koja se od tad pa nadalje stalno kreće po rubovima omeđenih granica. Smjenjuju se izbjeglištvo u Šid, povratak u ratno Sarajevo, potom česti odlasci u Bijeljinu. Pokušaj pronalaska novog identiteta, liječenje na psihijatrijskoj klinici… Što je jednom puklo, više se nikako ne da sastaviti. Sve je to izraženo u motivu “ljudožderstva” koje izjeda nju samu, i ljude oko nje. Na kraju, “Ljudožderka” je i krivica u svima nama, koja nas proždire, ali i spaja u saznanju da smo mogli i morali bolje.”

                                                                                                              Lejla Kalamujić

Više o tekstu “Ljudožderka” čitajte u novom, 102. broju Urban magazina koji možete pronaći na kioscima.