Zapamtite datum! Predstojeće 5. izdanje filmskog festivala LET'S CEE u Beču biće domaćin Dana filmske industrije 23. i 24. marta na temu “Filmsko stvaralaštvo Centralne i Istočne Evrope i Austrije: U susret izazovima budućnosti”. Novi dvodnevni događaj koji se održava na engleskom jeziku impresioniraće učesnike  vrhunskim govornicima i agendom praktičnih i relevantnih tema. Učešće je besplatno.

Organizatori imaju za cilj ponuditi učesnicima raznoliku agendu praktičnih, relevantnih tema, te im omogućiti uvid i priliku, ne samo  u to kako da njihovi projekti budu finansirani u nekoliko zemalja i na nivou Evropske unije, već pružaju i pregled onoga šta nudi filmska industrija u Austriji i na području CEE regije. Učesnici i učesnice će, na primjer, slušati predavanja o tome kako mogu poboljšati šanse da njihov igrani film ili dokumentarac bude na ekranima velikih kino lanaca ili na A-festivalu, što veliki filmski studiji danas mogu učiniti za njih, kako će virtualna realnost promijeniti poslovanje u bliskoj budućnosti, kako proizvesti visokokvalitetni dokumentarac u rangu sa Hollywoodom, kako izgleda savršen međunarodni koprodukcijski ugovor i još mnogo toga. U dvije vrhunske tribine austrijski i međunarodni stručnjakinje i stručnjaci će govoriti o budućnosti evropskih filmskih festivala i analizirati perspektivu koprodukcija između zapadnih i zemalja CEE regije. Završni događaj Dana industrije je Pitching Session (izborni konkurs), kojem je domaćin Elliot Grove, osnivač i direktor Raindance FF i British Independent Film Awards. Tu će mladi filmski stvaraoci i stvarateljke imati priliku da predstave svoj rad pred iskusnim filmskim profesionalcima.

Vrhunac LET'S CEE Dana Industrije: Harald E. Trettenbrein, šef Odjela u Evropskoj komisiji EACEA, održaće uvodno izlaganje na temu “Kreativni Europski mediji i kako mogu dati podršku evropskim filmskim stvaraocima u svijetu brzih promjena”.

Među predavačicama, predavačima, panelistkinjama i panelistima na događaju umrežavanja su i Christof Papousek, finansijski direktor najvećeg austrijskog kino lanca Cineplexx, Stefan Laudyn, direktor Varšavskog FF i Tina Lokk Tramberg, direktorica Tallinn Black Nights FF, Walter Köhler, predsjednik Uprave Terra Mater Factual Studios, Dániel Kresmery iz Korda Studios i Samaya Asgarova iz Azerbaijanfilm Film Studio, Tereza Polachová, izvršni producent HBO Europe, Robert Baliński, International Co-Productions Projekt Manager Polish Film Instituta, Jelka Stergel iz filmskog centra Slovenije, Ari Bohrer, direktor Location Austria i Tudor Giurgiu, predsjednik Romanian Film Promotion i još mnogi drugi.

Detaljan program dvodnevnog događaja će biti dostupan 21. februara na novoj web stranici. Manifestacija će se održati u Raiffeisen Hall, Stadtpark 9, 1010 Beč. Učešće je besplatno za sve akreditovane goste festivala (sve projekcije i predavanja, uz mogućnost ostvarivanje popusta na master radionicama). Molimo Vas da pošaljete upit za akreditacije na industry@letseefilmfestival.com ili se registrujete direktno.

Dani industrije su u organizaciji LET'S CEE Filmskog festivala u Beču u suradnji s Film New Europe. Glavni sponzori manifestacije su Austrian Film Institute, Film Support Austria (FISA) i Raiffeisen Bank International.

5. izdanje LET'CEE Film Festivala će se održati od 21. do 27. marta 2017. i ugostiće više od 140 izuzetnih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz Centralne i istočne Evrope. Većina projekcija će biti popraćena sesijama pitanja i odgovora sa filmašima i filmašicama. Za više informacija posjetite web stranicu. Detaljan program festivala sa datumima i mjestima će biti dostupan od 1. marta 2017. godine.