Bosanskohercegovačka književnica Lejla Kalamujić s kojom smo razgovarali u jednom od prošlih brojeva Urban magazina, dobitnica je ovogodišnje književne nagrade Istarske županije “Edo Budiša”, koja se dodjeljuje u spomen na rovinjskog književnika čije je djelo uprkos preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama.

Nagrada se dodjeljuje autoru ili autorici do 35 godina starosti kojem/kojoj je u prošloj godini objavljena zbirka kratkih priča ili na području s kojeg nije potreban prevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). U konkurenciju ulaze i mladi autori iz zemalja Srednje i Južne Evrope čiji je prevod zbirke objavljen na navedenom području. Nagradu su prije Lejle Kalamujić, prethodnih godina, dobili i Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić i Ivana Bodrožić.

Žiri u sastavu Boris Koroman, Ivana Ujčić, Neven Ušumović i Vanesa Begić odlučio je da ove godine nagradu dodijeli Lejli Kalamujić za zbirku priča “Zovite me Esteban”, objavljenu prošle godine u sarajevskoj izdavačkoj kući Dobra knjiga.

“Priče u zbirci Lejle Kalamujić “Zovite me Esteban” povezuje autobiografska potraga za majkom. Pisanje i imaginacija imaju presudnu ulogu u toj potrazi. Lik majke s odrastanjem pripovjedačice mijenja svoje lice i dobiva nove crte, izaziva neočekivane emocije. U takvoj pripovjednoj konstelaciji i rat dobiva dublju dimenziju od političke: rat kao nasilna negacija bliskosti, praznina koja se širi među ljudima, onemogućuje intimne veze i integraciju osobnog, unutarnjeg svijeta. Proza Lejle Kalamujić na svakoj razini nadilazi ispovjedno, dnevničko pisanje: suptilnom figurativnošću i intertekstualnošću autorica transformira autobiografske momente u rezonantne književne strukture. Knjiga “Zovite me Esteban” nezaboravno je, potresno književno djelo”, naveo je žiri u obrazloženju.

Inače, nakon sarajevske promocije, knjiga “Zovite me Esteban” će sutra, 10. juna s početkom u 20 sati biti promovisana i u mostarskom OKC Abrašević.