Kandidat i kandidatkinje iz Bosne i Hercegovine za Evropsku nagradu za književnost 2016. su Damir Šabotić za djelo “Nađi me”, Tanja Stupar-Trifunović za knjigu “Satovi u majčinoj sobi” i Lejla Kalamujić za knjigu “Zovite me Esteban”, a prema izboru žirija koji su činili Amira Sadiković iz Pen centra BiH, Almir Bašović iz Društva pisaca BiH, Vahidin Preljević sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Faruk Šehić, dobitnik ove nagrade u 2013. godini, kao i Ajdin Šahinpašić, izdavač.

Imena dobitnika bit će poznata 12. aprila, a ceremonija dodjele nagrada održat će se 31. maja u Briselu.

Intervju s Lejlom Kalamujić čitajte u novom broju Urban magazina, a intervju s Tanjom Stupar-Trifunović ovdje.

Evropska književna nagrada dodjeljuje se jednom u tri godine za djela iz 37 država i s više jezičkih područja od mlađih autora koji nisu etablirani u svojim zemljama, a uslov je da su objavili dvije do četiri knjige. Djelo koje dobija nagradu mora biti objavljeno u prethodnih pet godina.

Zemlje iz kojih su ove godine kandidirani autori su Belgija (flamansko govorno područje), Bosna i Hercegovina, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Makedonija, Njemačka, Luksemburg, Rumunija, Slovenija i Šapanija.

Ciljevi projekta su isticanje kreativnosti i različitosti u savremenoj evropskoj književnosti, promocija prevođenja i izdavanja literature iz manjih jezičkih sredina, jačanje interesa za čitanje stranih književnih djela i razumijevanje drugih kultura te poticanje boljeg kretanja književnih djela, međudržavne razmjene i prodaje knjige.