Od kada je početkom milenijuma došao na tržište, Hendricks gin je osvojio nepca ljubiteljica i ljubitelja gina, barmena i publike, a The Wall Street Journal proglasio ga je najboljim ginom na svijetu 2003 godine. Specifičan ukus i nesvakidašnje pakiranje ovaj gin su učinili prepoznatljivim u cijelom svijetu.

Da Hendrick's sa pravom nosi titulu najneobičnijeg gina na svijetu govori i činjenica da u svom sastavu ima krastavac i ružu. Receptura Hendrick's gina je pažljivo čuvana tajna, a znaju je samo tri osobe na svijetu. Hendrick's proizvodi William Grant & Sons, porodična kompanija koja postoji još od 1887. godine, a poznata je po Glendfiddchu, Belvenie i Grant's Scotch viskijima. Jedna od glasina tvrdi da je gin dobio ime po vrtlaru koji je preko 30 godina uređivao vrt Grantovih. Prije finalne verzije Hendrick's gina kojeg znamo danas, tvrde iz kompanije, bilo je potrebno napraviti 15, 16 verzija da bi se postigao baš savršen spoj svih sastojaka.

U Hendrick's ginu je sve neobično, pa čak i njegova proizvodnja. Hendrick's gin se pravi u restauriranom Bennet Coopper čeličnom kotlu iz 1860. godine i Carter Head kotlu iz 1948. godine. U Bennet kotlu natapa se alkohol od žitarica, čista izvorska voda i začinsko bilje najviše 36 sati, a nakon toga se mješavina zagrijava kako bi se dobio destilat. Na drugoj strani, u Carte Head alkoholne pare se sjedine sa sirovim botaničkim sastojcima. Destilati se nakon toga spoje te dodaju okusi ruže i krastavca. Ovaj proces sa dva kotla (jer većina proizvođača koristi jedan) daje ginu poseban i prepoznatljiv okus.

Ukoliko ste ljubitelji gina ili samo radoznali kakvog je okusa najneobičniji gin na svijetu, u Gin corneru na prvom Whiskey Festivalu u Mostaru 26. i 27. februara u Mepas Mallu. Whiskey sajam će biti otvoren od 16 do 20h, a ulaznice se mogu kupiti na ulazu u sajam.