Klaunovska trupa Everyman priprema prvu klaunovsku predstavu u našoj zemlji pod naslovom “Komšizluk”, koja će premijeru imati u subotu, 2. decembra u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru. Režiju i koncept predstave potpisuje Belma Lizde Kurt, kostimografiju i scenografiju Adisa Vatreš Selimović, masku Naida Đekić, muziku Irhad Baručija, a u predstavi igraju Andrea Aković, Fatima Kazazić, Dino Sarija i Aldin Tucić.

Klaunovska trupa je nastala kao oblik uličnog performansa, nastupa na otvorenom, na više lokacija u gradu. Klaunovska trupa bazirana je na četiri  aktera, klauna, na njihovim karakterima (dva  muško-ženska para), koji u različitim okolnostima razvijaju svoje odnose i kreiraju performanse s komičnim scenama. Trupa gradi svoje likove na osnovi modernog čovjeka, prepunog fobija, mržnje, paranoje i netolerancije.

Mahala je najplodnije tlo za razvoj ljudskog  kako dobra, tako i zla, uz prisustvo tranzicije, koja nam izmiče tlo pod nogama, “običan” čovjek, radnik, gubi svoj identitet. Pronalazi ga kroz prizmu “tuđeg”, a “drugačije” ne prihvata, niti razumije. Svijest postaje tanki prorez u kojoj se glavna satisfakcija nalazi u omalovažavanju “drugog” i “drugačijeg”, u nesuvislom kritiziranju opšteg stanja društva, sa bezbroj rješenja za boljitak, koji ne odlaze dalje od sopstvenog fildžana

No, kako kažu iz klaunovske trupe Everyman, želja im je predstaviti Mahalu, Komši(z)luk kao simbol multikulturalnosti, multinacionalnosti i tolerancije. „Danas se umjetnost “klauna” razvija u raznim pravcima,  on postaje simbol straha ili postaje simbol gluposti. Ono što mi želimo da provociramo kod svoje publike je osjećaj nevinosti. Želimo da potaknemo publiku da se ne boji svog malog klauna u sebi. Ova trupa nosi naziv “Everyman” jer svaki čovjek u dubini duše je klaun, tj. dijete“, navode.