Stručni žiri XV Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2016. je imao priliku za devet festivalskih dana gledati osam predstavu u okviru takmičarskog programa i to sedam u produkciji bosanskohercegovačkih teatara i jednu u velikoj međunarodnoj koprodukciji.

Stručni žiri činili su glumica Jasna Diklić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić, pozorišni kritičar Igor Ružić, glumac Armin Ćatić i reditelj Nermin Hamzagić.

Nagrada Miodrag Žalica za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst pripala je Tanji Šljivar, za dramski tekst “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, a prema obrazloženju žirija, radi se o intimnom portretu kauzaliteta ljudske tragedije u savremenom bosanskohercegovačkom dramskom pismu.

Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini zaslužila je predstava “Kompleks Ristić” reditelja Olivera Frljića u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča Ljubljana i Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc Rijeka, BITEF-a Beograd i MOT-a Skoplje, za visoko estetiziran teatarski čin koji historijske i političke metafore pretvara u iskonsku emociju.

Nagrada za najbolju režiju pripala je također Oliveru Frljiću za režiju predstave “Kompleks Ristić”, za beskompromisan, savremen i maštovit rediteljski rukopis.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Izudinu Bajroviću za ulogu Vladimira u predstavi “Brašno u venama”, za sugestivnu i preciznu glumačku igru, a nagrada za najbolju glumicu Mirjani Karanović za ulogu Mare u predstavi “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, za upečatljivu izvedbu višedimenzionalnog lika/likova.

Za najboljeg mladog glumca proglašen je Enes Salković za ulogu Milana u predstavi “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, zbog inventivne i ekspresivne kreacije uloge, dok je nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala Feđi Štukanu za ulogu taksiste u predstavi “Kad bi naglas govorili”, za preciznu i svedenu glumačku igru.

Nagrada Radovan Marušić za najbolje likovno oblikovanje predstave, odnosno scenografiju, kostimografiju ili dizajn svjetla, pripala je Oliveru Frljiću i Daliboru Laginji za scenografiju, Sandri Dekanić i Slavici Janošević za kostimografiju i Davidu Cvelbaru za oblikovanje svjetla u predstavi “Kompleks Ristić”, jer su, kako je žiri obrazložio, svi vizuelni aspekti predstave zaokružili u cjelosti savremeni rediteljski postupak.

Nagradu za najbolju dramatizaciju dobila je Tanja Miletić Oručević, za dramatizaciju dokumentarističke građe u predstavi “Sveto S ili Kako je ‘arhivirana’ predstava Sveti Sava”, a ansamblu iste predstave dodijeljena je i nagrada za kolektivnu glumačku igru.

Specijalna nagrada Stručnog žirija dodijeljena je Adnanu Lugonjiću, autoru dramskog teksta “Kad bi naglas govorili” za savremeni autorski pristup aktuelnim društvenim temama.

Žiri publike XV festivala bosanskohercegovačke drame, koji su činile Aida Suljaković, Lejla Selimović i Dženadina Mušanović, nagradu je  dodijelio predstavi Tanje Miletić-Oručević “Sveto S ili Kako je ’arhivirana’ predstava Sveti Sava” u produkciji Bosanskog narodnog  pozorišta Zenica.