Na tek završenom XIV Festivalu BH Drame u Zenici  Istanbul Devlet Tiyatrosu (Turski državni teatar)  predstavio se izvođenjem drame ”Kad bi ovo film”  bh. autora Almira Imširevića, u režiji turske umjetnice Bilge Emin.

Stručni žiri Festivala je predstavi dodijelio specijalnu nagradu za afirmaciju bosanskohercegovačkog dramskog teksta u turskom teatarskom prostoru.

U predstavi  igraju Burak Şentürk, Mine Tüfekçioğlu, Burak Altay, Gönen Aykaç, Bariş Bağci, Berk Sezenler i Emre Yeşilöz, a predstava je titlovana na bosanski jezik.
Predstavu ”Kad bi ovo film” sarajevska publika može pogledati na sceni Kamernog teatra 55, sutra 19. maja u 20.00 sati.

Almir Imširević dramu o opsadi Sarajeva smješta u dom prosječne građanske porodice kroz koju se prelama sav užas rata. Jedna tipična sarajevska porodica (otac Ibro, majka Esma, tetka Indira, sinovi Aladin i Irfan) koju Imširević oslikava uz blage nijanse humora, rat dočekuje potpuno nespremno, jer ne vjeruje da je on moguć u sredini u kojoj žive cijeli svoj životni vijek. Tek kad komšija Dušan, Srbin, odlazi u Kruševac i kada Indira nazove aerodrom kako bi rezervisala kartu za let iz nadolazećeg pakla i umjesto operatera s druge strane telefonske linije dobije otetog predsjednika Aliju Izetbegovića (…), porodica iz drame Almira Imširevića postaje svjesna da je u Sarajevu počeo rat.