Oktobarskim izdanjem Urban magazina obilježavamo 11 godina uspješnog djelovanja u području umjetnosti, kulture i pitanja od društvenog značaja. Prije nego što smo se odvažile i odvažili na hrabar korak osnivanja časopisa, a vjerujući da još postoji potreba ljudi da magazine istinski čitaju i o pročitanom promišljaju, sanjale i sanjali smo da ćemo publici ponuditi časopis u kojem će svoje zasluženo mjesto i ozbiljan novinarski pristup dobiti sve i svi oni skrajnuti, počesto i zaboravljeni na medijskoj sceni i društvenoj hijerarhiji. Potom smo zažmirili i skočili u poduhvat koji se mnogima činio neostvarivim u svijetu u kojem umjetnost i kultura sve više gube bitku pred lakom, površnom zabavom.

Sve od tada, iz mjeseca u mjesec, svoje smo naslovnice i stranice punili pričama o radu i dosezima onih koji ovaj svijet čine boljim mjestom za život za sve nas, inspirišući nas i potičući na dublje promišljanje svijeta, na propitivanje ustaljenih vrijednosti, na razbijanje stereotipa i predrasuda s kojima smo srasli, na cjeloživotno učenje i otkrivanje novog. U našim novinarskim pričama nizale i nizali su se neočekivane junakinje i junaci, spisateljice i pisci, vizuelne umjetnice, kipari, rediteljke, arhitekti, feminističke aktivistkinje, produkt dizajneri, crtači stripa, balerine, glumice i glumci, violinistkinje, sociolozi, scenografkinje, violončelistkinje, kustoskinje, fotografi.

I danas, baš kao i na početku prije 11 godina, u vrijeme kad je svijet bio po mnogočemu drugačiji od ovog u kojem smo danas, jednako vjerujemo da glas umjetnica i umjetnika, radnica i radnika u kulturi i javnih intelektualaca treba glasnije da se čuje, da opominje, uznemiruje ali i tješi. S neskrivenim zadovoljstvom zbog toga što, uprkos nestalnim i nerijetko nesigurnim tržišnim uslovima, već jedanaest godina ustrajavamo na ispunjenju prvobitnog sna o Urban magazinu drugačijem od drugih, predstavljamo vam njegovo 131. izdanje.

Foto: Almin Zrno