Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je sinoć projekcijom filma “Nobody Wants the Night” španske režiserke Isabel Coixet, s Juliette Binoche u glavnoj ulozi.

Riječ je o jednom od 19 ostvarenja u trci za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, o kojoj će odlučivati žiri kojim ove godine predsjedava američki reditelj Darren Aronovsky.

Festival su otvorili njemačka državna sekretarka za kulturu Monika Gruetters, gradonačelnik Berlina Michael Mueller i direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Berlinale, čije je ovo 65. izdanje, važi za treću najveću filmsku smotru u svijetu poslije Cannesa i Venecije od kojih se razlikuje prije svega po tome što se održava zimi, često po snježnom vremenu. To, međutim, nije jedini razlog zbog kojeg je ovo najcool festival. Naime, projekcije su otvorene za publiku, a s obzirom da je hladno niko neće zamjeriti gledaocima što nisu došli u smokingu, odnosno večernjoj haljini.

Berlinski festival nije snobovski, ovdje se publika meša sa profesionalcima filma i zajedno se s njima tiska ispred brojnih ‘kafića s nogu’ gdje se poslužuju poznate berlinske ‘Currywurst’ i pivo.

Filmovi su uglavnom kvalitetni, a ove godine se za Zlatnog medvjeda nadmeću “Taxi” Iranca Jafara Panahija, “Queen of the Desert” Wernera Herzoga, “45 Years” Andrewa Haigha, “Journal d'une femme de chambre” Benoîta Jacquota i “Knight of Cups” Terrenca Malicka.

Berlinale nije samo film, bilo da je riječ o igranom ili dokumentarnom. Čitava jedna selekcija posvećena je TV serijama. Publika je 2013. imala priliku da na festivalu otkrije dve epizode miniserije “Top of the Lake” Jane Campion, a prošle godine drugu sezonu “House of Cards”. Ove godine biće prikazane prve epizode “Better Call Saul”, spin-offa hit serije “Breaking Bad”.