Sa mixom od 56 različitih trava, začina, korijena i voća, Jägermeister nudi mnogo različitih aspekata višestrukog degustacijskog iskustva.

Šta je novo: Ista čaša Jägermeistera, ali svaki gutljaj ima različit okus, zavisno koja se muzika istovremeno sluša? Vodeći se krilaticom „Tko želi okusiti, mora slušati“, najprodavaniji premium biljni liker iz Wolfenbüttela u Njemačkoj predstavlja Taste Remastered.

Jägermeister i Dr. Felipe Reinoso – Carvalho, znanstvenik sa doktoratom  iz psihologije i inžinjerstva, razvili su četiri audio uzorka, od kojih svaki pojačava određenu nijansu u već slojevitom profilu biljnog likera. Felipe ističe kako naša čula utiču jedna na druge i kako ih koristiti da bi se proširile granice naše perecepcije. „Osnova ovog uzbudljivog projekta je  činjenica da mozak obrađuje informacije o svim našim čulima u kombinaciji. Dakle, informacija koja dolazi od jednog čula (i ovom slučaju šta čujemo), utiče na percepciju drugih čula (u ovom slučaju način na koji percipiramo okus Jägermeistera)“, kazao je Felipe, istraživač sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti multienzorne percepcije. „Razumijevajući način na koji povezujemo ono što čujemo sa načinom na koji doživljavamo hranu i piće, okusi i arome se mogu pojačati uz pomoć zvučnih valova (tehnika koja se naziva zvučno začinjavanje).“ Slušajući ova četiri zvučna zapisa mjenja se percepcija okusa Jägermeistera. Ukratko: muzika ima moć da poboljša perepciju okusa.

U procesu razvitka Taste Remastered projekta, Felipe je koristio svoje bogato iskustvo kao dizajner zvuka, kako bi pojačao sljedeće okuse:

Slatko – Oštar okus zvjezdastog anisa, poznati okusi cimeta i aroma korijena sladića iz Jägermeisterove slatke note. Ove slatke note su pojačane slatkim zvukom.

Začinjeno/Zemljasto – Korijen đumbira i galangal bora, začinjeni pjesmom, ističuu Jägermeisteru intenzivnu pikantnost.

Gorko – Marmeladna kiselost narandže i biljke chirreta je zaslužna za Jägermeisterovu oštrinu i oživljavaju je sa ovom gorkom muzikom.

Voćni / Citrus – Jägermeister svoju voćnu i citrusnu notu duguje esencijalnim uljima naranče. Ovdje je prava muzika koja pojačava ove voćne nijanse!

„Nevjerovatno složen okus Jägermeistera dolazi iz bogatstva njegovih sastojaka“, dodao je Nils Böse, globalni brand ambasador Jägermeistera. „Upravo je to razlo zašto je Jägermeister postao ekstremno popularan među najboljim mixologistima u svijetu, zbog svoje raznovrsnosti koktela. Taste Remastered iskustvo otključava svu ovu raskošnost na potpuno novi način.“

Pod vodstvom Felipea, proveden je in-house znanstveni eksperiment, kako bi se potkrijepio učinak zvučnih uzoraka koji mjenjenju okus. Svaki od ovih uzoraka testiran je u seriji slijepih testova prema znanstvenim kriterijama sa rezultatima:

93% učesnika je izjavilo da je Jägermeister imao drugačiji okus kada su bili izloženi uzorcima zvuka.

Kada su bili izloženi zvukovima, 72% učesnika je izjavilo da je degustacija likera više slična okusu odgovarajućeg uzorka zvuka.

64% učesnika je prijavilo intenzivan ili veoma intenzivan osjećaj okusa koji odgovara glavnim notama ukusa Jägermeistera, dok su slušali svaki zvučni efekat.

„Bili smo veoma uzbuđeni što smo uključeni u potrošački trend potrage za novim iskustvima. Noći sa Jägermeisterom su uvijek posebne“, objašnjava Veronika Hromadová, globalna menadžerica za digitalni marketing Jägermeistera. „Kušajući Taste Remastered, konzumenti mogu otkriti da je prisutno mnogo više okusa i kvalitete u Jägermeisteru nego što su ikada mislili.“