U sarajevskoj galeriji Zvono, na adresi Obala Maka Dizdara 10, danas će, 15. januara, u 21 sat, biti otvorena izložba skulptura Anese Kadić “Poetika topline”.

Na izložbi će biti predstavljeni aktovi i leptiri nastali od vune. Djelovanje u neobičnom skulptorskom materijalu motivisano je autoričinom potrebom za povratkom prirodi te identifikacijom ženskog akta sa osobinama koje sam materijal podrazumijeva. Oni sugerišu mogućnost ličnih transformacija i transformacija u prostoru koje vode ka neometanoj slobodi. Ove neobične i iznimno vješto urađene skulpture svjedoče o različitim emotivnim stanjima, te nužnosti ljubavi i nade koje prate preobrazbe od čahure u druge oblike.

Izložba poziva na kretanje s prirodom i njeno istraživanje, a iako izvorno zamišljena i postavljena u prirodnom ambijentu, nadamo se da će svoje niti ugodno protkati kroz zatvoreni prostor i donijeti nam nedostajuće januarske topline i vedrine.

Anesa Kadić rođena je 1990. godine. Diplomirala je i magistrirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je nagrade Alija Kučukalić za najbolju studenticu u školskoj 2011/12. godini.

Iza sebe ima niz samostalnih i kolektivnih izložbi među kojima je samostalna izložba iz ciklusa “Žabe” u galeriji Roman Petrović  i izložba skulptura iz ciklusa “Poetika oblika u svjetlu mitskog i simboličkog” u počiteljskom MLAZ-u.