Izložba ‘(Ne)sputana – Iva Despić Simonović’ bit će otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u subotu, 18. maja, u 20 sati.

Iva Despić Simonović bila je prva školovana kiparka u Bosni i Hercegovini, žena koja je imala uspješnu umjetničku karijeru u vremenu kada su ženama bile namijenjene drugačije uloge. Njene skulpture svjedoče o izuzetnom talentu i vještini, ali i njenoj ličnosti – realnoj, posvećenoj, nježnoj i  gracioznoj.

Iva Despić Simonović (Hrastovica kod Petrinje, Hrvatska, 1891 – Sarajevo, BiH, 1961) pohađala je Ženski tečaj za umjetničke radnje na Obrtnoj školi u Zagrebu, a kada je Tečaj zatvoren, upisala se na Umjetničku školu. Odlučila se za smjer kiparstva, iako je to u to vrijeme bilo neuobičajeno za žene. Profesori su joj bili Robert Frangeš Mihanović i Rudolf Valdec. Izuzetno talentovana i vrijedna, odmah je privukla pažnju profesora i javnosti. Prvu izložbu, zajedno sa školskim kolegom Ljubom Babićem, imala je 1910. godine u „Umjetničkom salonu“. Nakon Zagreba, školovanje je nastavila u Minhenu i Parizu.

Izložba Umjetnička galerija BiH organizovana je u sklopu projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država United States Embassy to Bosnia and Herzegovina u saradnji s Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Historijski Muzej BiH. Imajući u vidu karakter projekta, Umjetnička galerija BiH je kao mjesto održavanje izložbe odabrala kuću u kojoj je živjela Iva Despić.