Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na otvaranje izložbe “Ikone našeg doba” umjetnika Danisa Fejzića, koja će biti otvorena u utorak, 23. maja, u 21 sat u sarajevskoj galeriji Zvono na adresi Obala Maka Dizdara 10.

O izložbi:

U nedostatku stvarnih heroja i heroina ili zbog njihove nedovoljne vidljivosti, stvorili smo surogate. I divimo im se. Najčešće zbog vlastite nemoći i nespremnosti da se odupremo dominaciji samoproglašenih autoriteta iz različitih oblasti ljudskog djelovanja.

Količina licemjerja koju smo brižljivo uzgojili, pozivajući se na naciju, vjeru i tradiciju kao ključni argument pred kojim želimo oboriti svaki drugi, dio su cjeloživotne inspiracije umjetnika Danisa Fejzića koji svoje izložbe gotovo uvijek imenuje jednako – “Ikone našeg doba”.

Umjetnikov stav o našem deklarativnom multikulturalizmu i spoznaja da nikakvu blagodat ne podrazumijeva njegovo i naše mjesto življenja prepoznaćete na grafikama ovog vrhunskog crtača,a koje su uz puni kritički angažman u najkraćem seciranje naše stvarnosti. Njima provocira pažnju publike nadajući se da je spremna proniknuti u sadržaj.

“Ikone našeg doba” koje će biti predstavljene u Zvonu dio su njegovog magistarskog rada i doktorskog koji je u fazi završnice i čine malu retrospektivu ovog značajnog autora.

O autoru:

Danis Fejzić je rođen 1973. godine u BiH. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 2001. godine u klasi prof. Dževada Hoze. Na istoj akademiji i u klasi istog profesora magistrirao je 2011. godine. Uskoro će braniti doktorsku disertaciju. Više puta izlagao je samostalno, te je učesnik brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek grafika.