U sarajevskoj Foto Galeriji Jelićeva danas, 3. decembra u 17 sati bit će otvorena izložba Photo Graz Selection, na kojoj će sarajevskoj publici biti predstavljena djela savremenih fotografkinja i fotografa iz Graza i Štajerske. Izložba će biti otvorena do 29. decembra.

Bijenale Photo Graz je od 2006. godine posvećeno predstavljanju i podržavanju savremene fotografske scene u Grazu i Štajerskoj.

Na ovogodišnjoj izložbi je prikazan niz od 22 pozicije iz jubilarnog postava koje dokumentiraju raznolikost ove fotografske scene, međusobno suprotstavljaju načine rada raznih dobnih skupina i odražavaju aktualne teme i osobne sklonosti. Na fotografijama su krajolici, priroda i ljudi, kao i tragovi njihove egzistencije. One govore o stvarnim pričama kao i fiktivnim svjetovima i dokumentiraju društvo i promjene u njemu u svjetlu aktualnih događaja. Fotografski eksperimenti i obrade, polaroid i postupak mokrog kolodija, koji se gotovo više i ne koristi, svjedoče o bogatom spektru fotografskih tehnika.

Izložba se realizira u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske – Kulturvermittlung Steiermark i galerijom Foto Galerija Jelićeva.