Interaktivna mapa Grada Sarajeva, Sarajevo360 od danas je dostupna svim korisnicima pod nazivom Rutmap. Na ovaj način, BetaTelStudio kao osnivač i vlasnik projekta je nastavio sa nadogradnjom postojećeg servisa, a svi korisnici će pored interaktivne mape uskoro imati i mogućnost kreiranja ruta do željenog objekta ili ulice. Novi servis će za razliku od prethodnog imati mapu cijelog grada Sarajeva, virtualno će biti prikazani najznačajniji objekti i ulice, a dostupan će biti i red vožnje kao i jasno prikazane rute javnog gradskog saobraćaja. U narednom periodu, administratori će nastaviti intenzivno raditi na unosu sadržaja i objekata kako bi svi korisnici imali što više relevantnih informacija.

“Promjenom naziva projekta u Rutmap jasno pokazujemo našu želju da se širimo na cijelu Bosnu i Hercegovinu, a u daljoj budućnosti i na region. Naša istraživanja su pokazala da je jedan ovakav servis zaista neophodan svakom gradu te da umnogome olakšava ljudima da na jednostavan način pronađu određeni objekat, ulicu, naselje i virtualno prošetaju do željene lokacije/objekta“, rekao je osnivač projekta i direktor BetaTelStudio d.o.o., Elvir Salčinović te dodao da postoji mogućnost da će se do kraja godine realizirati projekat i u nekom manjem bosanskohercegovačkom gradu.

Dodatna poboljšanja koja Rutmap donosi sa sobom su mapirana platforma sa koordinatama, mogućnost jasnog prikazivanja granica opština i naselja, detaljni opis objekata, dok je pametna tražilica dodatno poboljšana.

Salčinović je istakao da je novi naziv projekta nastao na osnovu dvije ključne riječi. “Naziv je nastao na smjernicama riječi mapa i rutiranje. Ključna stvar za orijentaciju jeste da korisnicima i korisnicama pokaže gdje se šta nalazi – MAP, dok im je nakon toga potrebno da naprave rutu do željenog objekta – RUT. Povezujući ove dvije izvedenice došli smo do konačnog rješenja, Rutmap“, naveo je Salčinović te dodao da će nova Rutmap pored dosad uobičajenih komercijalnih paketa imati i besplatan paket za sve objekte, kako bi se krajnjim korisnicima i korisnicama servisa ponudilo što više informacija.

Projekat Rutmap predstavlja mapu Kantona Sarajevo sa virtualnim prikazom ulica, kao i kategorijama pravnih i turističkih objekata i informacijama o turističkim atrakcijama. Projekat također predstavlja savremeni način plasiranja korisnih informacija, kao i novi način promocije određene turističke destinacije u skladu sa očekivanjima EU i drugih međunarodnih turista. Pored inovativnog i sve više neophodnog načina promocije, projekat omogućava olakšan pristup informacijama i jednostavniju orijentaciju u gradu i Kantonu Sarajevo domaćim i stranim turistima.