U martu 1955. fotograf Ed Feingersh pratio je Marilyn Monroe kroz New York čitavu sedmicu, a rezultat su neke od najboljih fotografija na kojima je zauvijek zabilježena ljepota i šarm slavne Marilyn.

U to vrijeme 29-godišnja glumica, rođena kao Norma Jeane Baker, poslušala je savjet svog učitelja glume Leeja Strasberga i iz Hollywooda se preselila u New York da bi napravila odmak od ugovora s produkcijskom kućom Twentieth Century Fox i faze u kojoj je neprestano trebala igrati lik “glupe plavuše”, koji je prezirala.

Zbog njenih uloga i pojavnosti seks simbola, mnogi ne vjeruju da je Marilyn Monroe imala kvocijent inteligencije od čak 168, a manje je poznato i da je u velikoj mjeri zaslužna za uspjeh slavne Elle Fitzgerald, jer ju je promovisala u vrijeme kad je Ella u mnogim klubovima bila diskriminirana zbog svoje boje kože.

S tim ciljem je i Edu pristala pozirati bez gomile šminke i frizure spremne za snimanje, te je njihova saradnja bila i prvi put da se pred fotoaparatom našla u prirodnijem izdanju. U New Yorku, Marilyn je stanovala u apartmanu Hotela Ambassador i uz pomoć prijatelja i fotografa Miltona Greenea osnovala produkcijsku kuću Marilyn Monroe Productions. Marilyn je tako postala jedna od prvih žena koje su posjedovale većinsko vlasništvo u jednoj produkcijskoj kompaniji.

Edove fotografije primarno su rađene za priču u magazinu Redbook, s nadom da će predstaviti “stvarnu Marilyn”, a na njima glumicu pratimo u svakodnevnim situacijama, u podzemnoj željeznici, na balkonu u hotelu, te dok se sprema za dobrotvorni nastup u cirkusu Ringling Brothers i Barnum & Bailey.

Pogledajte ih u fotogaleriji.