Izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice je u ediciji Nova osjećajnost objavila dvije nove zbirke poezije: Propovijedanje bluesa Elvedina Nezirovića i Melankolija igra badminton Šime Majić.

Zbirke je uredio pjesnik i kolumnista Urban magazina Marko Tomaš, a grafičko oblikovanje biblioteke potpisuje Kenan Zekić.

Do sada su u okviru edicije “Nova osjećajnost” objavljene zbirke Mehmeda Begića, Dijale Hasanbegović, Darka Cvijetića i Vuka Rodića.

O zbirci “Propovijedanje bluesa”

Koristiti jezik kao fotografsku  opremu može se činiti jednostavnim. No, ono što majstorsku fotografiju razlikuje od laičke jesu one praznine ili sitnice uhvaćene mimo objekta koji je u fokusu. U slučaju pjesama Elvedina Nezirovića majstorstvo je urpavo u tome, tamo na kraju stiha, između riječi on je uspio uhvatiti suštinu stvari koje su mu u fokusu. Tako tvori glazbu, blues, koji u ovom slučaju popovijeda kao put ka katarzi, osobnoj, maloj katarzi za sve nas željne velikog misterioznog svijeta koji će nas zapanjiti svojom ljepotom i skladnim ritmom onako kako to čine pjesme Elvedina Nezirovića.

Marko Tomaš (urednička bilješka)

O zbirci “Melankolija igra badminton”

Prošlo je točno pet godina od objavljivanja nagrađivane debitantske knjige Šime Majić… I u drugoj stihozbirci pjesnikinja svoju lirsku junakinju postavlja u višeslojnu intimističku situaciju i relaciju s Drugim… Ova je zbirka strukturalno ustrojenija, otvorenija i razigranija. Stoga bi njezino čitanje trebalo biti svojevrsna suautorska avantura koja nije ništa drugo nego spremnost na prepuštanje veličanstvenom slobodnom padu – ne samo naznačenom naslovom posljednjeg ciklusa, nego i konceptualno impliciranom.

Svojim senzibilitetom i poetičko – stilskom razlikom Šima Majić uvelike doprinosi ideji o novoj osjećajnosti suvremene bosanskohercegovačke pjesničke scene prezentirane edicijskim nizom u sklopu kojeg se objavljuje njezina druga knjiga pjesama.

Ivan Šunjić