Pisac, esejista, književni kritičar, prevodilac i jedan od osnivača Otvorenog univerziteta Sarajevo, Igor Štiks, odlikovan je ordenom Viteza reda umjetnosti i književnosti (Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres) koji dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske.

Orden je Štiksu uručila ambasadorka Republike Francuske u Hrvatskoj, Michele Boccoz.

Igor Štiks, rođen 1977. godine u Sarajevu, doktorirao je na Univerzitetu Northwestern u Chicagu i u Institutu za političke studije u Parizu. Za svoj prvi roman “Dvorac u Romagni” (Durieux, 2000.; drugo izdanje Fraktura, 2007.) dobio je nagradu Slavić 2001. za najbolji književni prvijenac, a roman je objavljen u Austriji, Sjedinjenim Državama, Španjolskoj i Turskoj. Za roman “Elijahova stolica” (2006.) dobio je nagrade Ksaver Šandor Gjalski i Kiklop za najbolje prozno djelo godine. Roman je preveden na njemački, slovenački, mađarski, makedonski, španski, holandski, češki, poljski, italijanski, francuski, finski i bugarski, objavljen je u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. “Povijest poplave”, njegova prva knjiga poezije, izašla je 2008. Sa Srećkom Horvatom 2010. objavio je polemičnu knjigu “Pravo na pobunu: uvod u anatomiju građanskog otpora”.

Prozni i esejistički tekstovi prevedeni su mu na engleski, francuski, njemački, turski, bugarski, makedonski, slovenački i grčki jezik.

Prozne radove, književnu kritiku, eseje, akademske članke, novinske tekstove i prijevode s francuskog i engleskog objavljivao je u nizu domaćih i stranih književnih i kulturnih novina, sedmičnika i časopisa: Feral Tribune, Zarez, Vijenac, Europski glasnik, Tvrđa, Quorum, Treći program Hrvatskog radija, Identities, Wespennest, Ampak, Reči, Lica, Blesok, South East Europe and Black Sea Studies…