U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica večeras će biti upriličene dvije premijerne izvedbe predstave “If Someone Speaks, It Gets Lighter”, autorskog projekta dugogodišnjeg saradnika ovog pozorišta iz Belgije, Thomasa Steyaerta, te ansambla predstave.

Premijera “If Someone Speaks, It Gets Lighter” označit će početak sezone u BNP Zenica kad je riječ o predstavama za odrasle. Thomas Steyaert, koji potpisuje ideju, koncept, režiju i dramaturgiju predstave, medijima je naglasio da se ne radi o klasičnom pristupu teatru, nego o interaktivnoj koreodrami sa elementima modernog plesa, gdje je publika direktno uključena u samu predstavu.

“If Someone Speaks, It Gets Lighter” je priča o usamljenosti i samoći, kojoj je, kako je Steyaert izjavio, prethodio proces čitanja, slušanja muzike i istraživanja. Stoga, publika može očekivati nešto sasvim novo.

Predstava se većim dijelom izvodi na centralnom dijelu Velike scene, a pojedini njeni dijelovi u teretnom liftu i na Podrumskoj sceni uz prisustvo i interaktivno učestvovanje u igri maksimalno 11 gledalaca.

U predstavi igraju Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Nišić-Kurevija, Saša Handžić, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Enes Salković, Snežana Vidović, Siniša Vidović i Uranela Agić-Burina.