Leblebije, susamova pasta, limunov sok i bijeli luk glavni su sastojci humusa, kremastog mediteranskog namaza poznatog širom svijeta, a sve popularnijeg i kod nas.

Ljepota humusa je prije svega u njegovoj jednostavnosti konzumiranja. Za par minuta, humus namazan na parče hljeba, poslužen uz tortilju ili kao nadjev u sendviču predstavlja veoma zdrav obrok, a tome u prilog ide i činjenica da humus sadrži visok nivo proteina, željeza, pomaže regulaciju šećera u krvi i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Humus se može jesti kao umak uz komadiće svježeg povrća i peciva, kao prilog uz meso ili ribu, preliv za salatu ili pastu. Pogodan je u različitim režimima ishrane, kao što su hrono, bezglutenska ili vegetarijanska, a zbog svog praktičnog pakovanja idealan je i za aktivne ljude koji su stalno u pokretu.

Život po mom ukusu

Humus je ujedinio gurmane i pobornike zdrave ishrane jer je specijalitet uklopljiv u različite jelovnike i ukuse.

Pored postojećih ukusa (natural, sjemenke bundeve i pikant), najveći proizvođač humusa Ribella plasirala je i dva nova ukusa Duo Mix: hummus ajvar, sa dodatim ajvarom, te hummus sweet onion salad, sa karamelizovanim crnim lukom. Način pripreme Ribella humusa sličan je kućnim uslovima, zahvaljujući čemu su sačuvane sve nutritivne vrijednosti i pun ukus njegovih sastojaka.

Obožavaju ga svjetske zvijezde

Lady Gaga, Kate Moss, Anne Hathaway, Natalie Portman samo su neke od zvijezda koje gotovo svakodnevno konzumiraju humus i često govore o bogatom ukusu i dobrobitima ovog orijentalnog specijaliteta. Svoju popularnost humus nije stekao samo zahvaljujući tome što povoljno djeluje na zdravlje, nego njegova tajna leži i u neodoljivom ukusu.

Humus je čest gost u receptima poznatih kuhara

Najpopularniji recept za humus je upravo onaj koji je gledaocima prenio Jamie Oliver, koji humus preporučuje i zbog nutritivnih vrednosti i zbog jednostavnog kombinovanja. Gordon Ramsey osnovnom ukusu humusa dodaje mješavinu začina kao što su mljevena paprika, đumbir, kim, korijander, sjemenke senfa i tako dobija pikantniji ukus. Još jedan poznati kuhar, Anthony Bourdain, istraživao je razliku u recepturi humusa obilazeći poznate restorane u Jeruzalemu, Izraelu, Palestini.

Razigrani doručak uz Ribella hummus

Malo svježeg povrća, tost hljeb, humus, i eto hranjivog doručka. Koristite različite ukuse Ribella humusa da bi sendviči bili ukusniji i šareniji.

Sastojci: Ribella hummus natural, Ribella hummus sa sjemenkama bundeve, Ribella hummus pikant, tost hljeb, rukola, paradajz, krastavac, mrkva, svježi vlasac.

Istostirajte hljeb i namažite ga različitim ukusima Ribella hummusa. Dodajte različito povrće na svakoparče. Pospite preko isjeckani vlasac ili drugo začinsko bilje.

Pileće bijelo meso na pikantan način

Brzo i jednostavno, a ukusno i zdravo – uz humus spremanje ručka nikad nije bilo lakše.

Sastojci: 400g pilećeg bijelog mesa, 250g Ribella hummus pikant, 200g riže, 1 ljuta papričica

Preliv: Ribella hummus pikant, maslinovo ulje, limunov sok

U skuhanu rižu dodajte šaku svježeg peršuna, 200 grama Ribella hummus pikanta i sjeckanu ljutu papričicu. Sve promiješajte. Sa strane izgrilujte pileće bijelo meso i poslužite ga na riži. Prelijte piletinu marinadom koju ste napravili od humusa, maslinovog ulja i limunovog soka. Prijatno!

Posjetite Facebook stranicu Ribella – ljubitelji ukusnog zalogaja i Instagram.com/ribella_srbija za mnogo novih ideja i načina kombinovanja humusa.