Dok svjetski mediji ponovo izvještavaju o slučajevima međuetničkog nasilja u Izraelu, jedan restoran pokušava doprinijeti miru među Palestincima i Izraelcima tako što će ih natjerati da objeduju zajedno.

Humus bar u gradu Kfar Vitkin prije sedam dana je počeo nuditi 50 posto popusta na jela s humusom onim Palestincima i Izraelcima koji sjednu da jedu skupa.

“U strahu od Arapa? U strahu od Jevreja? Kod nas nema Arapa, ali nema ni Jevreja. Kod nas su samo ljudi! I odlični arapski humus i fantastičan jevrejski falafel s besplatnom porcijom humusa bez obzira da li ste Arapi, Jevreji, kršćani ili Indijci”, piše na Facebook stranici restorana.

Humus_1

Rukovodilac restorana Kobi Tzafrir ispričao je za Al Jazeeru da se ova ponuda pokazala uspješnom i da je restoran već prvog dana imao tri stola za kojim su zajedno sjedili i jeli Palestinci i Jevreji, a neki od tih gostiju su željeli platiti punu cijenu jela kao vid podrške ovoj ideji.

“Gosti kažu da su vidjeli post na Facebooku i da su zato došli da podrže ideju. Neki Palestinci dođu sa svojim prijateljima Jevrejima, a neke jevrejske porodice dolaze same. Svi imaju riječi hvale za nas”, ispričao je Tzafrir.

Za Times of Israel, Tzafrir je rekao: “Ako postoji išta što će spojiti ove ljude, to je humus.”