Američka aktivistkinja za ukidanje ropstva Harriet Tubman izabrana je za prvu ženu koja će se naći na novčanici američkog dolara u posljednjih sto godina. To što će se afroamerička žena naći na američkoj novčanici označit će i najveću revoluciju u izgledu američkog novca u historiji.

Osim simboličkih prikaza pravde i slobode koje imaju ženske likove, jedina stvarna žena koja se ikad našla na američkom novcu bila je supruga prvog američkog predsjednika, Martha Washington, krajem 19. vijeka.

Tubman će se naći rame uz rame s Georgeom Washingtonom, Abrahamom Lincolnom i Benjaminom Franklinom, čiji likovi odavno krase dolarske novčanice. Ipak, nove dolarske novčanice neće biti tako brzo u opticaju: novi dizajn biće zvanično predstavljen tek 2020. nakon čega će postepeno ulaziti u upotrebu.

Američki ministar finansija Jack Lew saopštio je da će se portret Harriet Tubman naći na prednjoj strani novčanice od 20 dolara, dok će na poleđini biti portret Andrewa Jacksona, sedmog američkog predsjednika.

Osim Tubman, koja će se jedina naći na prednjoj strani, na poleđinama novčanica od pet i deset dolara naći će se žene zaslužne za bolji položaj žena u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i one koje su se borile protiv ropstva: sufražetkinja zaslužna za borbu za žensko pravo glasa Susan B. Anthony, sufražetkinja Elizabeth Cady Stanton, aktivistkinja u borbi za prava žena i protiv ropstva Lucretia Mott, sufražetkinja i osnivačica Nacionalne ženske stranke Alice Paul, borkinja protiv ropstva i protiv nejednakosti spolova Isabella Baumfree, afroamerička pjevačica iz prve polovine 20. vijeka Marian Anderson, te Eleanor Roosevelt, prva dama koja je redefinisala ovu ulogu postavši gorljiva glasnogovornica ljudskih prava i aktivistkinja.

Harriet Tubman rođena je u Marylandu kao Araminta Ross oko 1822. godine, kao ropkinja. Najprije je kao dvadesetšestogodišnjakinja pobjegla iz ropstva, uzela majčino ime Harriet i udala se za Johna Tubmanna, a zatim je, rizikujući život, vodila 19 misija kako bi spasila više od 300 robova kroz tzv. Podzemnu željeznicu. Za vrijeme Građanskog rata je, osim što je imala uloge bolničarke, kuharice i špijunke, bila i prva žena koja je vodila vojnu ekspediciju, a rezultat je bilo oslobođanje preko 700 robova.

Dolar