Jazz Fest Sarajevo i Sarajevski ratni teatar najavili su zajedničku produkciju koncertne sezone Grlom u jagode koja će predstaviti osam koncerata različitih muzičkih izričaja bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih muzičarki, muzičara i ansambala.

Posebna važnost saradnje je u činjenici da snage udružuju javna ustanova i nezavisna organizacija u okviru stalne saradnje što može predstavljati dobar model i za druge javne institucije.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt je podsjetio na muzičku auru prostora nekadašnjeg CDA, ali i SARTR-ovu misiju predstavjanja događaja žive umjetnosti. „Ovaj projekat nagovještava kontinuitet i naš je zajednički doprinos deprovincijalizaciji Sarajeva“, kazao je Kurt.

Direktor Jazz Festa Edin Zubčević naglasio je kako uspješna saradnja Jazz Festa i SARTR-a traje već više od decenije, a projektom Grlom u jagode publika će imati priliku uživati u kvalitetnim muzičkim sadržajima u smislu programa i produkcije tokom cijele godine.

„Koncertna sezona Grlom u jagode povezat će Sarajevo sa drugim evropskim gradovima i omogućiti da Sarajevo postane dijelom koncertnih rasporeda međunarodnih umjetnika“, kazao je Zubčević najavljujući prva dva koncerta sezone u martu i aprilu.

Već u subotu, 23. marta u 20 sati u SARTR-u će nastupiti Nairuz, međunarodni ansambl gitariste Mirze Redžepagića, sa meksičko-izraelskim kontrabasistom Danielom Moreom, nejistom i vokalistim iz Novog Pazara Almedinom Varošaninom i slovenskom flamenko plesačicom Urškom Centa. Ovaj će ansambl predstaviti spoj famenka, makamske tradicije i sufijske poezije. Za 15. april je najavljen koncert argentinske pjevačice Sofije Rei i francusko-karipskog multiinstrumentaliste JC Maillarda koji će svirati bas saz.

Ulaznice za oba koncerta u prodaji su ovdje.