U svijetu viskija i viski poznavatelja, Glenfiddich je vrlo dobro poznato ime. Jedan od najnagrađivanijih škotskih viskija od 1887. godine pa do danas, postao je sinonim za kvalitetu i dobar okus. Najpoznatije proizvode iz Wiliam Grant's destilerije, kušali su i posjetitelji prvog Whisky sajma u BiH, koji se održao u Mostaru, u Mepas Mallu 26. i 27.veljače.

Glendfiddich viski dolazi iz porodične kompanije William Grant's and Sons, a rezultat je životnog sna osnivača Williama Granta, koji je davne 1887. godine sa svojih šest sinova i tri kćeri pokrenuo vlastitu destileriju. Zakoni prohibicije dvadesetih godina prošlog stoljeća donijeli su nove izazove, ali se kompanija uspjela održati kao jedna od šest destilerija iz Škotske.

Voda, zrak i ječam tri su elementa koja su 1961. godine ukomponirani u sam dizajn donijevši prvi put “trokutastu” bocu viskija. Početkom šezdesetih godina, ovaj viski je aktivno promovisan i van granica Škotske, a svijet je mnogo bolje upoznao single malt viski. Proslavivši i stogodišnjicu postojanja, Glenfiddich postaje jedan od najpoznatijih viskija na svijetu, a početkom milenijuma, Wiliam Grant's predstavio je jedan od najstarijih single malt viskija na svijetu. Pored brojnih nagrada za kvalitetu, Glendfiddich nosi titulu i najskupljeg single malt viskija prodanog na aukciji, koji nosi ime Janet Sheed Roberts, posljednje unuke osnivača Williama Granta. Samo je 11 boca ovog viskija u svijetu, a svaka je prodana na aukciji za humanitarne svrhe.

Glendfiddich 12 je najprodavaniji Single Malt Whisky, dok je nešto stariji “brat” Glendfiddich 15 prvi petnaestogodišnji viski koji je uspio doći na listu deset najprodavanijih viskija.

Da dobre stvari treba ponekad pomiješati kako bi se dobile još bolje, dokazuje i jedan od omiljenih viskija za barmene diljem svijeta – Monkey Shoulder. Stvoren kod Speyside legendi, William Grant's and Sonsa, Monkey Shoulder je blended malt whisky. Ovaj whisky nastao je miješanjem tri single malta – Glenfiddich, Balvenie, i Kininvie, proizvodi se u malim serijama te puni u posebno dizajnirane boce s oznakom tri majmuna na „ramenu“  koji simboliziraju tri vrste malta. Posjetiteljke i posjetioci sajma imali su priliku probati dva najpoznatija koktela upravo sa ovim viskijem, te su Funky Monkey i Monkey Business osvojili su nepca posljetiteljki i posjetilaca prvog Whiskey Sajma u BiH.