Premijera četiri kratka dokumentarna filma, koji su snimljeni u okviru projekta “Filming the Other” Vizart Film produkcije, održana je jučer, 20. februara 2015. godine, u kinu Palas u Banjaluci.

Pred publikom u Banjaluci prikazani su filmovi mladih autora Bojana Josića iz Brčkog, Mirze Skenderagića iz Sarajeva, Anje Kavić iz Banje Luke i Lamije Šabić iz Sarajeva, koji su kao finalisti projekta imali priliku da realizuju svoje filmske ideje na temu kulturne različitosti, koja je i suština projekta “Filming the Other”.

Snimanje kratkih dokumentarnih filmova, uz stručnu podršku tima Vizart Film produkcije, realizovano je tokom druge polovine 2014. godine i početkom ove godine na različitim lokacijama u Banjaluci, Sarajevu i Brčkom, a nakon premijere u Banjaluci, omnibus dokumentarac “Filming the Other” biće prikazani i pred publikom u Sarajevu.

Jedan od autora, Mirza Skenderagić, za temu svog autorskog projekta izabrao je problem mucanja, a kroz dokumentarnu formu prikazao je način na koji društvo i okruženje prihvataju osobe sa ovim problemom.

“Ideju za film sam počeo razvijati na trećoj godini Dramaturgije, a zatim sam nastavio tokom radionica koje smo pohađali u okviru projekta “Filming the Other”. Želio sam da napravim film o mucanju, jer i sam imam tu govornu manu, ali sam u međuvremenu shvatio da zapravo pravim film o govoru i važnosti govora. Koliko je zapravo danas bitno govoriti o sebi, ne samo o problemima koji nas muče, već i otkrivati sebe, govoriti o sjećanjima koja smo potisnuli, o strahovima, radostima. Govoriti je bitno čak i ako ne možemo”, rekao je Skenderagić dodajući da je snimanje ovog filma za njega bilo najveći profesionalni izazov do sada.

Pored Skenderagića, snimljeni su i filmovi Bojana Josića koji je za temu svog filma odabrao sterilitet, Anje Kavić koja se bavi životom osoba sa invaliditetom i Lamije Šabić koja je u svom autorskom projektu obradila temu načina života časnih sestara.

“Osnovni cilj projekta “Filming The Other” je da kroz film progovorimo o društveno važnim temama i pozitivnim aspektima kulturne različitosti, ali i da omogućimo mladim kreativnim ljudima da se povežu sa kolegama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će ovo iskustvo biti dobra osnova za neke buduće, slične projekte jer očigledno u našoj zemlji postoji veliki broj mladih kreativnih ljudi koji imaju ideje i žele da ih realizuju”, rekla je Mirjana Milobratović, koordinatorica.

Projekat “Filming the Other”, koji je počeo u maju 2014. godine, realizovala je Vizart Film produkcija iz Banjaluke, a podržali su ga UNESCO, Ambasada SAD u BiH, British Council i Ministarstvo civilnih poslova BiH.