Jedan od najtraženijih ženskih vokala i trenutno vodeća svjetska soul i R&B pevačica Emeli Sandé, nastupiće 9. jula na otvaranju jubilarnog, 15. izdanja Exit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Britanska zvijezda zambijskog porijekla, vlasnica je tri singla sa prvog mjesta svjetskih top lista i najprodavanijeg evropskog albuma u 2012. i 2013. godini, pretekavši Adele, Arctic Monkeys i Bruna Marsa! Budući da je album proveo čak 64 nedelje u prvih 10 na listi najprodavanijih, Sandé je i zvanično oborila rekord koji su preko 50 godina držali Bitlsi! Nagrađena sa tri BRIT i tri MOBO nagrade, uz brojna priznanja uglednih časopisa kao što su Elle, Q magazin i Harper's Baazar, 28-godišnja kantautorka dobitnica je i dvije prestiže Ivor Novello statue za izuzetan kompozitorski rad.

Emeli Sandé otvara posebnu programsku cjelinu ovogodišnjeg Exita koju čine autori najslušanijih pjesama u savremenoj popularnoj muzici kao što su i Clean Bandit, John Newman, Tom Odell, Milky Chance, Hardwell, Martin Garrix i Oliver Heldens, redom imena sa prvih mjesta svjetskih top lista, a koji lično pišu svoje pjesme i iza kojih ne stoje timovi profesionalnih kompozitora i tekstopisaca. Najveće zvijezde nove generacije nastupiće tako uz provjerene velikane kao što su Motorhead, Faithless, Manu Chao, Napalm Death, Roni Size, Goldie, Chris Liebing, Adam Beyer i dr.

“Pjevačica na koju su uticali mnogi, ali čiji zvuk je samo njen, jedinstven” pisao je New York Times, misleći na činjenicu da je Sandé prva prava R&B diva na svjetskoj sceni u ovoj deceniji, poslije prošlih par koje su obiljeležile njeni uzori sa kojima je redovno upoređuju, kao što su Whitney Houston, Lauryn Hill, Mary J. Blige ili čak Nina Simone i Aretha Franklin. Simon Cowell je za nju izjavio da mu je omiljena autorka, koja je pisala pjesme i za druge zvijezde kao što su Leona Lewis, Alicia Keys, pa čak i Chris Martin iz grupe Coldplay, sa kojima je 2011. išla na svjetsku turneju! Ohrabrujući uticaj na nju imala je umjetnica Frida Kalo, čiji je lik istetovirala na ramenu kada se posvetila muzici i pored završenih studija medicine.