Majski repertoar Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS, završit će se ove sedmice izvedbama predstave Borisa Liješevića, “Brašno u venama“ koje su zakazane za 20. 21. i 22. maj u Sarajevskom ratnom teatru te igranjem predstave talijanskog reditelja Luce Cortine, “Gospodin jastuk“, 21. maja u Pozorištu mladih. Sva igranja su zakazana za 20 sati.

Predstava “Brašno u venama“ zasnovana na tekstu Igora Štiksa, govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. Porodica koju je rat rasuo po svijetu poslije više od 20 godina se susreće na jednom mjestu. Uloge u predstavi ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, dok je autor muzike Duško Šegvić. Ulaznice za sva tri igranja predstave mogu se rezervisati svakog radnog dana od 10 do 16 sati putem telefona 033 664 070.

Komad “Gospodin jastuk“ mjesto radnje ima u imaginarnoj totalitarnoj državi, a priča govori o piscu Katurijanu koji biva priveden zbog sličnosti između njegovih “horor-bajki” i bizarnih stvarnih ubistava djece.

Naglašavajući kako scenografija kao i ostala pozorišna zanimanja ljudima pružaju priliku za ispoljavanje sopstvene kreativnosti, scenografkinja predstave “Gospodin jastuk“, Mirjana Čistopoljski, istakla je da se do konačnog izgleda scenografije uvijek dođe kroz razgovor sa režiserom i ostalim protagnostima predstave. “Izgled scene uvijek ovisi o tipu predstave. “Gospodin jastuk“ je i klasična, ali i lutkarska predstava tako da smo napravili jedan scenografski miks u kojem se nalazi priča u priči“, rekla je Čistopoljski te dodala da se na taj način dobilo na orginalnosti predstave.

Uloge u predstavi ostvaruju Sanin Milavić, Mario Drmać, Edhem Husić, Mirza Dervišić i Ema Salihbegović. Dramaturg predstave je Segor Hadžagić, autori muzike su Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, dok video art potpisuje Bojan Mustur.

Ulaznice za ovo igranje kupiti se mogu na blagajni Pozorišta mladih svakim radnim danom od 12 do 14 sati te na dan igranja predstave od 18 sati.