Srpsko prosvjetno-kulturno društvo “Prosvjeta” organizirat će 5. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo svečani Božićni koncert uoči dočeka najradosnijeg pravoslavnog praznika.

Riječ je o petom izdanju Božićnog koncerta koji je SPKD “Prosvjeta” već pretočio u tradicionalni događaj.
Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Savo Vlaški naglasio je da uprava Društva s ponosom može reći da je Božićni koncert postao tradicionalan, te posebnu zahvalu uputio čelništvu Narodnog pozorišta Sarajevo koje svake godine Društvu za ovu svrhu besplatno ustupi salu.

Umjetnički kreator božićnog programa i predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić ustvrdio je da su se u organizaciji koncerta vodili idejom da svaki put posjetiocima ponude druge izvođače i prošire repertoar da bi svaki od božićnih koncerata bio unikatan.

Tako će, kazao je, ove godine na sceni biti nešto više gostiju van sarajevskog područja.
Koncert će nastupom otvoriti i zatvoriti jedan od najznačajnijih horova u BiH i regiji “Srbadija” iz Bijeljine, koji baštini tradiciju dužu od stotinu godina.

”Na programu će biti duhovne i crkvene, svjetovne, narodne srpske, ruske i ukrajinske pjesme”,  istaknuo je Garić.
Dodao je da će na koncertu nastupiti i gosti iz Novog Sada – klapa “Panon”, koja će izvesti šaroliki sklop pjesama, dok će centralni blok iznijeti domaće snage iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.