XVIII festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra održat će se u Zenici od 24. do 30. aprila, a selektor festivala Nedžad Fejzić i direktor Hazim Begagić predstavili su drame koje će se naći u Takmičarskom programu.

Begagić je naglasio kako je ovo jedini festival bh. dramaturgije koji ima za cilj promociju bh. autorica i autora i bh. književnosti i koji je sada već postao prepoznatljiv kao Sterijino pozorje u Srbiji ili kao Marulićevi dani u Hrvatskoj.

Selektor Festivala Nedžad Fejzić dodao je da je za XVIII festival bh. drame prijavljeno ukupno trinaest predstava iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Savezne Republike Njemačke i Kraljevine Švedske, a u zvaničnu seleciju je uvršteno ukupno sedam predstava, uključujući i festivalsku premijeru.

Naime, publika XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. će u okviru Takmičarskog programa imati priliku gledati predstavu autora Dragana Komadine “Logorilijada” u režiji Ivana Lea Lemoa, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, zatim predstavu autora Derviša Sušića “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Treća predstava koju je selektor uvrstio u XVIII festival bh. drame je u produkciji Sarajevskog ratnog teatra “Majka ili sve lutke idu u raj” autorice Nedžme Čizmo i u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović.

U selekciju Festivala je ušla i predstava autorice Tanje Šljivar “Ali grad me je štitio” reditelja Bojana Đorđeva, u produkciji Narodnog pozorišta Užice iz Republike Srbije  i predstava “Sjećaš li se Doli Bel” autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, čijom će izvedbom biti svečano zatvoren Takmičarski program Festivala.

Kako je selektor istaknuo, ovogodišnja festivalska premijera će biti predstava “Ljudožderka” autorice Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije i u koprodukciji XXIV međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće Zenica 2019, XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima selektora, ovogodišnju selekciju festivala je prošla i predstava autorice Tanje Šljivar “Kao i sve slobodne djevojke” Deutsches Theatra iz Berlina, međutim zbog produkcijske limitiranosti, predstava neće moći biti izvedena na Festivalu, te nije uvrštena u Takmičarski program.