Krajem januara u Banjaluci je pod pokroviteljstvom grupacije Novomatic, a u organizaciji Trgovinskog odjeljenja Austrijske ambasade Advantage Austria održan skup austrijskih privrednika pod nazivom Austrian Business Circle. Cilj ovog tradicionalnog okupljanja bila je mogućnost uspostavljanja poslovnih kontakata sa austrijskim preduzećima, ali i pružanje informacija domaćim privrednicima o Austriji kao zemlji poslovnom partneru i nastupu na njenom tržištu.

Ovaj događaj, sa više od 100 zvanica, bila je idealna prilika da razgovoramo sa Hanessom Raichmannom, direktorom marketinga grupacije Novomatic, koja je jedan od svjetskih lidera u oblasti gejming industrije sa tradicijom dugom gotovo četiri decenije. Kompanija je direktno prisutna u više od 50 zemalja, izvozi proizvode u 80 država širom svijeta i zapošljava 25 hiljada ljudi.

Grupacija Novomatic slovi za jednog od globalnih lidera u svijetu gejming tehnologija i inovacija, a među zemljama u kojima posluje se pronašla i Bosna i Hercegovina. Šta vas je privuklo ovom tržištu te da li biste, na osnovu iskustva, rekli da je perspektivno ulagati u tranzicionu zemlju slabije ekonomske moći? 

Naša strategija je uvijek ulagati na duge staze. Osnivač Novomatica, profesor Johann F. Graf cijeni ovu regiju, u kojoj imamo više od 2.500 zaposlenih, te želimo da što duže ostanemo i radimo ovdje. Imamo zadovoljstvosarađivati sa izvrsnim regionalnim menadžerima koji posjeduju znanje i iskustvo. Oni grade most sa našim sjedištem u Austriji, odakle nastojimo da koordinišemo sve specifične potrebe ovog tržišta.

Bosna i Hercegovina je jedno od zanimljivih tržišta, a kao kompanija sa sjedištem u Austriji imamo snažan odnos prema ovoj geografskoj regiji.  Apsolutno smo posvećeni ovom prostoru i nije nam cilj da ostvarimo brz profit i nestanemo, već da budemo prisutni i podržimo dobre ideje za zajednicu. Takođe, spremni smo i da pomognemo, kao što je to bilo u slučaju velike poplave 2014. godine, kada smo novčanom donacijom direkno pomogli najugroženijim građanima u BiH.

Bili ste pokrovitelj ovogodišnjeg skupa austrijskih privrednika „Austrian Business Circle“ koji za cilj ima kreiranje razgranate mreže poslovnih kontakata te omogućavanje razmjene iskustava između austrijskih kompanija koje posluju na domaćem tržištu. Kakva utiske nosite iz Banjaluke?

Susreti poput skupa austrijskih privrednika „Austrian Business Circle“, koji se pod pokroviteljstvom grupacije Novomatic krajem januara održao u Banjaluci, vrlo su važni za razmjenu znanja i iskustava drugih kompanija iz Austrije koje djeluju na ovom tržištu. Imamo mnogo znanja i stručnosti za razvoj na različitim tržištima, a skup „Austrian Business Circle“ bio je odlična prilika za uspostavljanje što boljih poslovnih kontakata austrijskih investitora i domaćih kompanija iz Bosne i Hercegovine.

Od osnivanja 1980. godine do danas, grupacija Novomatic je izuzetan dio svojih poslovnih resursa izdvojila za društveno odgovorne projekte i akcije. Jedan takav projekat je i tek lansirano „Novo Ime“, koji za cilj ima pružanje konkretne finansijske i savjetodavne podrške mladim talentima iz Republike Srpske. Koja su vaša očekivanja od projekta?

Veoma sam ponosan na projekat podrške mladim talentima „Novo Ime“ koji je kompanija Novo RS, kao dio grupacije Novomatic, pokrenula početkom februara. Projekat „Novo Ime“ će dati priliku svakom mladom čovjeku, koji ima između 16 i 30 godina, da se pokaže, da javnost za njega čuje i da on zaista postane „novo ime“.To je savršen primjer za naše dugoročne projekte u području društvene odgovornosti, segmenta poslovanja po kojem je grupacija Novomatic globalno prepoznata. Podrška mladim talentovanim pojedincima iz oblasti obrazovanja, kulture, umjetnosti ili sporta, najbolji je način ulaganja u budućnost i razvoj neke zemlje.

S obzirom na to da je Novomatic sad već brend gejming tehnologije koji postavlja trendove, šta imate u planu za budućnost industrije? U kojoj mjeri će razvoj pametnih tehnologija revolucionizovati svijet igara i zabave te u kojem smjeru planirate da vodite Novomatic u godinama koje dolaze?

Grupacija Novomatic danas nudi najbolju tehnologiju i najbolju uslugu za naše klijente i pokriva sve segmente gejming industrije. To uključuje, naravno, i polja u online i mobilnom gejmingu, koja će dobiti još više na značaju u budućnosti. Dobra prilika za prikaz naših najnovijih dostignuća u tim područjima bio je „ICE Totally Gaming Show“ u Londonu, koji je održan od 6. do 8. februara 2018. godine na izložbenom prostoru ExCel London.Pred nama je rapidan napredak u smislu ravoja novih tehnologija, ali i dalje vjerujem da će među ključnim temeljima našeg uspjeha ostati ljudi, odnosno zaposleni u Novomatic-ovoj porodici. Upravo zbog toga će uvijek biti mudro investirati u njihovo znanje, kako bi kompanija dugoročno rasla i razvijala se.