Jazz Fest Sarajevo, najstariji muzički festival u Bosni i Hercegovini, nakon 22 godine treba pomoć onih kojima je dosad značio nezaobilazno novembarsko dešavanje, ljubiteljica i ljubitelja dobre muzike. Suočen s finansijskim problemima, Jazz Fest je pokrenuo crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo, gdje svojom donacijom i vi možete doprinijeti organizaciji XX3. festivala 2019. godine, bez programskih i produkcijskih kompromisa. Za to imate još 19 dana.

Obraćanje tima Jazz Festa Sarajevo javnosti prenosimo u cjelosti:

„Nekoliko mjeseci nakon opsade počele su pripreme međunarodnog muzičkog festivala a već u ljeto 1997. godine, prvi Jazz Fest se desio Sarajevu. Dvije decenije kasnije, Jazz Fest Sarajevo je najstariji muzički festival u Bosni i Hercegovini i po općoj ocjeni jedan od najznačajnijih međunarodnih kulturnih događaja u zemlji. Već godinama postavlja standarde kada su u pitanju produkcija i program. Jazz Fest Sarajevo je jedna od nekolicine kulturnih organizacija u Bosni i Hercegovini koje su uspjele sačuvati političku nezavisnost i ne biti platformom za političku promociju.

Tri najteže godine za Jazz Fest Sarajevo počinju u decembru 2015. godine zahvaljujući politički motiviranim odlukama i retroaktivnom ukidanju sredstava, nakon uspješno održanog 19. izdanja festivala. Od tada se suočavamo sa poteškoćama koje ozbiljno prijete budućnosti festivala, ali odlučujemo napraviti 20., 21. i 22. festival.

Posljednja tri festivala u imenu imaju XX – dvije nepoznanice predstavljaju nepoznanicu kada je u pitanju finansiranje i nepoznanicu kada su u pitanju prostori u kojima će se festival održavati, s obzirom na ozbiljan infrastrukturni problem u Bosni i Hercegovini – u Sarajevu u proteklih 25 godina nije napravljen niti jedan prostor za muziku a prostori pogodni za koncertne sadržaje u pravilu su dati na upravljanje nedovoljno stručnim licima.

Nakon 22 godine rada, više ne računamo na političare koji su uzrokovali ovakvu situaciju da stvari učine boljim, ali možemo računati na sebe i na našu publiku, muzičare i ljude koji vjeruju u moć dobre muzike naspram moći loše politike. Zato, trebamo vašu pomoć.

Pred nama su brojna izdanja festivala i brojni koncerti koje tek treba realizirati, ali nemamo puno vremena, podržite nas u našoj akciji, jer samo zajedno možemo napraviti 23. Jazz Fest. Svaka pomoć pa i ona najmanja veliki je korak na putu ka našem konačnom cilju.

Jazz Fest Sarajevo šest godina je organizirao regionalni edukativni program Music Meeting kroz koji je prošlo više od 300 mladih muzičara iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Svake godine festivalske programe čine ne samo koncerti već i prateći programi uključujući i programe za djecu.

Sva sredstva prikupljena u kampanji bit će utrošena na koncertne programe 23. Jazz Festa Sarajevo 2019.“