U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine sutra će, 21. oktobra u 20 sati, biti prikazan dokumentarni portretni film o preminulom bosanskohercegovačkom pjesniku Admiralu Mahiću, Posljednji boem.

Režiju filma potpisuje Tomo Novosel, mladi slovenački pjesnik, scenarista i reditelj, a u filmu učestvuju Admiralovi bosanskohercegovački i slovenački prijatelji i prijateljice, koji su se prisjetili pjesnikovog života i zaostavštine. Ulaz na projekciju je slobodan. 

Admiral Mahić rođen je 1948. godine u Banjoj Luci. Završio je tehničku školu, a potom bio vanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studij. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radiospiker, novinar. Objavio je zbirke poezije Ljubavna inspiracija, Epilepsija cvjetova, Atlasna imperija, Glasno zrim, Kameni stol, Zvono, Sahara, Vijavica iz pisaćeg stroja, Džajina loza, Treba biti priseban, Majčine ruže, Planinski vodoskok, Ljubavni red vožnje, Bacač pjesama. Poezija mu je prevođena na francuski, slovenački, njemački i engleski jezik. Pored poezije, objavljivao je i prozu, zabilješke s putovanja, drame, te niz dramskih tekstova za djecu emitovanih na Radio Sarajevu. Bio je jedan od osnivača PEN Centra BiH. Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu, gdje je i preminuo u septembru 2015. godine.