Osnovci iz tri škole u Kantonu 10 su proteklih dana učestvovali u Dogs Trust radionicama za djecu, ovaj put uz pravog, obučenog psa pod nadzorom dva stručna instruktora iz Škole za pse koji su inače veterinarske struke.

U okviru uvijek dobro prihvaćene, edukativno-zabavne radionice, djeca su pod nadzorom edukatorice i instruktora za obuku pasa na praktičan način naučila o pravilnom pristupu psu, a s veterinarskim stručnjacima razgovarala o važnosti higijene nakon kontakta sa psima, kao i o pravilnoj brizi i značaju vakcinacija i sterilizacije pasa.

Radionice su, povodom posjete edukatorice, instruktora za obuku pasa, te veterinarskih stručnjaka iz Predstavništva Fondacije Dogs Trust, održane u osnovnoj školi Fra Lovro Karaula u Livnu, osnovnoj školi Glamoč, te osnovnoj školi Stjepana Radića Prisoje.

Dogs Trust radionice za školsku djecu koje se u Kantonu 10 provode u saradnji s Udrugom za zaštitu životinja O već tri godine dio su sveobuhvatne podrške Fondacije Dogs Trust u uspostavi zakonskog, efikasnog, humanog i održivog rješenja problema pasa lutalica u BiH.

Pored Kantona 10, Program edukacije školske djece se uz odobrenja lokalnih ministarstava obrazovanja uspješno provodi i u Kantonu Sarajevo, Sarajevsko-zvorničkoj regiji, gradu Banja Luka i Tuzlanskom kantonu.