Ovogodišnja, 90. po redu, dodjela nagrada Američke filmske akademije protekla je u znaku pokreta #MeToo, pobjednik večeri sa četiri dobijena Oscara bio je The Shape of Water Guillerma del Tora, za razliku od prethodne godine niko nije najavio pogrešnog dobitnika, a najupečatljiviji govor bio je onaj Frances McDormand, koja je nagrađena za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Three Billboards outside Ebbing, Missouri. McDormand je u svom govoru skrenula pažnju na važnost djelovanja, a ne samo deklarativne podrške kad je u pitanju bolji položaj žena u filmskoj industriji.

 

Guillermo del Toro je dobio Oscara za najbolju režiju, a The Shape of Water nagrađen je još i za dizajn produkcije, te za najbolju originalnu muziku. Nagradu za najbolju mušku glavnu ulogu dobio je Gary Oldman za ulogu Winstona Churchilla u filmu Darkest Hour. Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Sam Rockwell za ulogu u Three Billboards outside Ebbing, Missouri, dok je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu dobila Allison Jenney za ulogu u filmu I, Tonya.

Oscara za najbolji adaptirani scenarij dobio je film Call Me by Your Name, dok je za najbolji originalni scenarij nagrađen Get Out. Najbolji dugometražni dokumentarni film je Icarus, a najbolji film stranog govornog područja čileanska drama Una mujer fantástica. Nagradu za najbolju šminku dobio je Darkest Hour, a Oscarom za najbolji kostim ovjenčan je Phantom Thread. Najboljom montažom zvuka ocijenjena je ona u filmu Dunkirk, a najboljim animiranim filmom Coco. Oscar za vizuelne efekte pripao je filmu Blade Runner 2049.