Nakon što se zbog loših vremenskih prilika  termin izvođenja predstave „Ay, Carmela“ u organizaciji Grada Sarajeva i SARTR-a pomjerio, Sarajevski Ratni teatar sa zadovoljstvom najavljuje da će se u srijedu, 22. maja u 21 sat u Spomen-parku Vraca, pod otvorenim nebom odigrati predstava „Ay, Carmela“.

Spomen-park Vraca se prostire na 3000 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora i predstavlja jedan od najvećih kulturnih, umjetničkih, istorijskih i turističkih potencijala grada Sarajeva. U svom obnovljenom izdanju, ovaj kompleks vraća se u život upravo izvedbom predstave Sarajevskog ratnog teatra „Ay, Carmela“, dok već postoje incijative i drugih kulturnih institucija da svoje sadržaje javnosti predstave upravo u ovom jedinstvenom novom kulturnom prostoru.

„Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu  u ratnim vremenima.

Upravo iz tog razloga igranje ove predstave ima višestruko značenje u ambijentu Spomen-parka Vraca koji je tokom Drugog svjetskog rata od austrougarske vojne tvrđave pretvoren u službeno stratište građana Sarajava. Ambijentu koji je nakon Drugog svjetskog rata postao sinonim otpora i borbe građana, te pretvoren u Spomen-park, da bi, naposljetku, u ratnim devedesetim bio devastiran i služio kao mjesto odakle je grad gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera.

Na austrougarskim kartama, lokacija sadašnjeg kompleksa Spomen-parka označena je imenom VRATCA (mala vrata). U sjećanje na sve žrtve, povodom Dana pobjede nad fašizmom, sa malih vrata grada – „Ay Carmela“ želi poručiti da fašizmu prolaza nema!

NO PASARAN!