Bosanskohercegovački pisac Damir Ovčina dobitnik je ovogodišnje nagrade Mirko Kovač za “veliki roman o Grbavici”, kako je djelo nazvao Miljenko Jergović, roman naziva “Kad sam bio hodža”.

U zagrebačkom kinu Europa, u okviru Frakturinog 5. Festivala svjetske književnosti, proglašeni su ovogodišnji dobitnici nagrade Mirko Kovač, koja se dodjeljuje u četiri ravnopravne kategorije za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Pored nagrade za najbolji roman, dodijeljene su i nagrade za najbolje djelo mladog autora i autorice, za knjigu eseja i najbolji scenarij.

Nagradu za najbolje djelo mladog autora ili autorice dobio je scenarij “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić u produkciji Kinorame iz Zagreba. Film Hane Jušić sarajevska publika je mogla pogledati na nedavnom Sarajevo film festivalu.

Nagradu za knjigu eseja osvojio je Ivan Čolović za “Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita”, u izdanju XX veka iz Beograda.

Nagrada za najbolji scenarij pripala je scenariju za film “Dobra žena” Mirjane Karanović, Stevana Filipovića i Darka Lungulova u produkciji This and That Productions iz Beograda.

Nagrada Mirko Kovač sastoji se od novčanog dijela za svaku od četiri kategorije u iznosu od 5.000 eura te povelje. Dodjela nagrada održat će se na četvrtim Danima Mirka Kovača, koji su na programu od 5. do 8. oktobra u Rovinju.

Žiri koji je izabrao pobjednička djela činili su Vlaho Bogišić, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavičević i Dragan Radulović.

Dosadašnji dobitnici nagrade Mirko Kovač u kategoriji za najbolje djelo mladog autora su Dragan Markovina za “Između crvenog i crnog” i Vladimir Tabašević za “Tiho teče Misisipi”, za najbolji scenarij Vuk Ršumović za “Ničije dijete” i Ivona Juka za “Ti mene nosiš”, za najbolju knjigu eseja Svetlana Slapšak za “Leteći pilav” i Ivan Lovrenović za “Isus u Ahmićima” te za najbolji roman Oto Horvat za “Sabo je stao” i Slobodan Šnajder za “Doba mjedi”.

Razgovor s Damirom Ovčinom objavljen u jednom od prošlih brojeva Urban magazina možete pročitati ovdje.