Izdavačka kuća Buybook organizovaće predstavljanje romana “Sjećanje šume” Damira Karakaša na Sajmu izdavača/nakladnika “Knjige u nišama” u Bosanskom kulturnom centru. Sa Damirom Karakašem razgovaraće Kruno Lokotar u subotu, 25. novembra u 18 sati, u Bosanskom kulturnom centru.

“Većina naših velikih pisaca rođena je po seoskim zabitima i mnogi nastoje uljepšati drame svoga odrastanja krijući svoja siromašna djetinjstva kao zmija noge. Damir Karakaš, naprotiv, iznosi taj svijet otvoreno i bez uljepšavanja otkrivajući u njegovim priprostim likovima ponekad čistu poeziju. Ta poezija jednog ruralnog svijeta, u današnjem skorojevićevskom mentalitetu, otkriva se kao oaza čiste umjetnosti i humane ljepote a Karakaš kao majstor autentičnog pisanja”, napisao je književnik Mile Stojić o romanu “Sjećanje šume” autora Damira Karakaša. Jedna je to od četrdeset pozitivnih kritika objavljenih u regionalnim medijima povodom ovog vrhunskog literarnog djela.

Damir Karakaš ovogodišnji je dobitnik nagrade “Kočićevo pero” i finallista svih relevantnih književnih nagrada na južnoslavenskom prostoru.

Njegov izuzetni roman nakon zagrebačkog Interlibera može se čitati i u Buybookovom izdanju.

Pišući o odrastanju u ličkom selu, tamo gdje nema emocija među najbližim i gdje se umjesto zagrljaja za blagdane dobija rukovanje, Damir Karakaš ispisao je  nesvakidašnju hroniku patrijarhalnih obrazaca za koje samo mislimo da se dešavaju u područjima van takozvanih urbanih sredina.

Uz rijedak literarni dar i istančani osjećaj za ritam kojim ispisuje prozu nalik poeziji, Damira Karakaša odlikuje nesvakidašnja iskrenosti, odnosno pošten odnos prema književnosti ali i prema vlastitoj biografiji koju posuđuje svojim naratorima. Oni nas nekada vode na ulice Pariza, nekada u zagrebačke klubove u sumrak mira, a ovoga puta u Liku kao dio opsesivne teme, jer drugačije i ne može kada autora oblikuje takvo iskustvo.

O djetinjstvu kada se jedina bliskost s ocem desi prilikom lova na medvjeda, o lješnjacima koje je pokušao prodati kako bi sebi obezbijedio odjeću za novu školsku godinu, o uspjesima na školskim literarnim takmičenjima za koja nikada nije dobio priznanje u kući i o bolesti tokom odrastanja koja je metafora za neke druge, koje prate sve naše živote, na Sajmu izdavača/nakladnika “Knjige u nišama” s Damirom Karakašem razgovaraće jedan od najuspješnijih regionalnih urednika Kruno Lokotar.