O CRNOM MOLITVENIKU

Iako će na jednom mjestu reći da “nijedna pjesma nije koristan izum./ ništa vrijedno rata i smrti”, svi smo se odavna uvjerili da talentirani Tomaš piše vrijedne izume, korisne pjesme. Iako, njegove pjesme često nisu za one, u književnom smislu, mlađe od osamnaest. Ovdje nema mjesta manirističkim i trubadurskim uspavankama, niti bijelim rampama metafora za svemirske letove.

U novoj pjesničkoj knjizi Marko Tomaš kaže da je “ljubav smislila sve zločine”, i zato u ovoj poeziji prijetnja duši nije smrt, nego život, a život znači ponavljajuću psovku dok se u nekoj kafani, ponekad uz vino, ponekad uz čaj, rješava nemoguća Rubickova kocka ljubavi.

S “Crnim molitvenikom” u ruci očekujte neku vrstu opojne inicijacije u religiju ljubavi i smrti. “ubojstvo u savršenom tangu”. Između korica čeka vas gol pjesnik razapet između slavoluka ljubavnoj čežnji i slavoluka “smrtonosnoj samoći”. Sklonjeni negdje daleko od svih rovova, nacizama, parola, trgovačkih centara i sapunica, naoružajte se i dobro našiljenom crnom olovkom za suradnju s pjesnikom, jer, budite sigurni, čeka vas ugodan posao potcrtavanja naglo pronađenog smisla, užitak u atmosferi i uvidima vješto atikuliranima u začudne, minimalističke iskaze i sintagme. A možda vam se dogodi, kako se to već s molitvenicima biva, da naučite i koju pjesmu napamet.

Istina, ove su pjesničke molitve nihilističke, trpke, ali iza svoga gorkog amen nude antifašizam ljubavi, herojske bijegove, trijumfalne ulaske u gradove “vozeći se na tenku nabujale čežnje”.  Ono što možemo voljeti kod ovih pjesama je osobita vrsta kirurške boli koji zadaju. Tomaševe su pjesničke rečenice jednostavne, blještave i nemilosrdno iskrene kao sablje. Sablje nekog posvećenika uvijene u fini crni kašmir tuge nad izdanim humanizmom, nad bijedom čovječanstva koje ubija i vječito ponavlja iste greške.

Kroz nekoliko se ciklusa snažne slike i pomno birane riječi ̶  bez liturgije stilskih ukrasa  ̶  zarezuju u papir pred našim očima, puštajući ljubav i krv u “ljepoti okrutnosti”, i čitajući ih, ne želimo da to  zarezivanje, da ta ljepota ikada prestane.

DORTA JAGIĆ

”Crni molitvenik” objavili su beogradski LOM i zagrebački Algoritam.

Urednik u Algoritmu Kruno Lokotar, o molitveniku je zapisao:

”Marko Tomaš piše na dobar stari način koji se ne boji patetike, snažnih osjećaja i njihova centrifugalnog djelovanja, koji eros neprestano privodi u susjedstvo thanatosa. Ovom zbirkom još zaoštrava riskantnu poziciju odmaknutosti od ironije kada govori o svijetu, ali zadržava nešto zdrave autoironije koja mu daje težinu i autoritet.  Uronjen u magmu ljubavi i politike, u kojoj se skicira kao buntovnik i osamljenik, on se ne štedi, a neštedimice dijeli i bol. Poezija koja boli je dobra poezija.”

 

O autoru:

Marko Tomaš je rođen u Ljubljani, 1978. godine. Kod raznih nakladnika objavio je 6 samostalnih i 3 skupne zbirke pjesama. Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima zurnal.ba i lupiga.com te u časopisu Urban Magazin. Živio je i radio u Kljajićevu, Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru.

Dobitnik je nagrade Super Cyber Story za kratku priču (2004. godina) te nagrade „Farah Tahirbegović“ za angažman u kulturi Bosne i Hercegovine (2015. godine).

Bibliografija:

“L’ Amore Al primo Binocolo”, s Nedimom Ćišićem, Mehmedom Begićem i Veselinom Gatalom, L’ Obliquo, Brescia, 2000.

“Tri puta tridest i tri jednako” s Nedimom Ćišićem i Mehmedom Begićem, Alternativni institut, Mostar, 2000.

“S rukama pod glavom”, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2002.

“Mama, ja sam uspješan”, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2004.

“Život je šala”, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2005.

“Marko Tomaš i druge pjesme”, naklada ZORO, Sarajevo/Zagreb, 2007.

“Zbogom, fašisti”, buybook, Sarajevo, 2009.

“Ponoćni razgovori”, s Mehmedom Begićem, Vijeće mladih Grada Mostara, 2012.

“Bulevar narodne revolucije”, Algoritam, Zagreb, 2013.

“Varanje smrti – izabrane pjesme”, LOM, Beograd, 2014.

“Ivica Osim – Utakmice života, biografija”, Vrijeme, Zenica, 2014.

„Odrastanje melanholije“ – kolekcija pjesama i priča, Kontrast, Beograd, 2014.

„CRNI MOLITVENIK“, LOM, Beograd/Algoritam, Zagreb, 2015.