Film ‘Čovjek s kamerom’ Dzige Vertova otvorio je sinoć 10. izdanje Pravo Ljudski festivala, koji će u pet dana trajanja predstaviti 111 dokumentarnih filmova.

“Ovogodišnje izdanje festivala bavit će se pitanjima eksperimenata, da li je film eksperiment, koliko smo spremni eksperimentisati, te koliko smo slobodni postavljati pitanja koja nisu prije postavljena u javnom prostoru. Upravo iz tog razloga, Festival otvara Vertovov film koji se bavio tim pitanjima i koji je na neki način označio početak dokumentarne kinematografije“, izjavila je kreativna direktorica festivala, Kumjana Novakova.

Deseto jubilarno izdanje Pravo Ljudski u poseban fokus stavlja program Jugoslavenski eksperiment u okviru kojeg će javnosti biti predstavljeno 55 filmova nastalih od 1950. do 1980. godine. U programu Dobar, loš, zao emigrant će biti prikazana tri filmska ostvarenja o trenutnoj izbjegličkoj krizi u Evropi. Specijalna projekcija posvećana je rediteljici Chantal Ackerman, te će publika moći pogledati njen film Nije kućni video.

Cjelokupan program Pravo Ljudski možete pogledati ovdje, a katalog u kojem možete saznati više informacija o filmovima ovdje.

Ulaz na sve projekcije u Kinu Meeting Point, Art Kinu Kriterion, Galeriji Duplex 10m2 i Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, besplatan je.