U petak, 4. marta u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra gostuje predstava “Četiri priče: Žene”, a prije predstave, u 19 sati, u prostorijama SARTR-a će biti promovisana knjiga “Skriveno u oku” autorice Helene Sablić-Tomić.

Cijena ulaznice za predstavu je 10KM, a omogućen je popust za učenike, studente i penzionere. Rezervacije se mogu obaviti pozivom na broj 033 664 070 ili slanjem poruke u inboks https://www.facebook.com/sartr1992/ .

Predstava je rađena u produkciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, Umjetničke akademije Osijek i Teatra 054, a gostuje u sklopu Festivala Sarajevska zima.

Predstava “Četiri priče: Žene” nastala je prema zbirci priča “Mučenice” Želimira Periša u režiji Roberta Raponje. Uloge ostvaruju Teodora Sujić, Miona Petrović, Mojca Majcen, Adrijana Dančevska, Katarina Stojković

Priča postavljena u formi ispovjednog teatra govori o četiri privatno nepovezane žene koje se nalaze na životnoj prekretnici. Irena (Sara Moser) draga je, pametna i pomalo naivna djevojka koja počinje studirati i dolazi u studentski dom gdje sobu dijeli sa cimericom Amrom, čudnom i tajnovitom djevojkom koja je prošla strahote u ratnom vihoru BiH. Lidija (Katica Šubarić) je profesorica hrvatskog i književnosti čiji se život sveo na mehaničko ponavljanje dužnosti na poslu i funkcije supruge kod kuće – briga za djecu, kuhanje i spremanje. Mila (Petra Cicvarić) romantična je duša koja nakon neuspjele veze sa stanovitim doktorom ulazi u vezu s kriminalcem, dilerom droge. Sara (Petra Kraljev) nametljiva je i temperamentna žena koja donosi svoju životnu priču u kojoj ju je muškarac ostavio zbog druge žene te ličnu dramu koju je proživljavala suočavajući se s time.

Svaka žena donosi snažnu priču koja će vas nasmijati, emotivno potresti i racionalno pretresti. Susrest ćete se s njihovim problemima koji sežu od prekida veze, novih ljubavnih pothvata, studentskih obaveza, pa sve do bračnih razmirica, trudnoće i nestanka ljubavi. Ovo su četiri priče s kojima se može poistovjetiti svaka žena, ali i prilika za svakog muškarca da proživi i razumije.