Premijera predstave Pozorišta mladih Sarajevo “Čarobnjak iz Oza”, po tekstu L. Frank Bauma, a u režiji Adisa Bakrača, svoje će premijerno izvođenje imati u četvrtak, 8. juna, u terminu od 20 sati, dok će prva repriza biti odigrana u nedjelju, 11. juna u 11 sati.

Predstava “Čarobnjak iz Oza” bazirana na jednom od najpoznatijih romana američke dječije literature autora L. Franka Bauma, doživjela je bezbroj teatarskih, TV i filmskih adaptacija od svog objavljivanja 1900, a i dan danas  uživa kultni status kod djece i odraslih.

“Čarobnjak iz Oza” Pozorišta mladih nastaje iz potrebe da se u današnjem hipertehnološkom, digitalnom dobu ispričaju nove bajke, fantastične i avanturističke priče, prilagođene djeci i odraslima. U ovoj verziji, Oz je čudesna  zemlja  ispunjen prelijepim, ali i strašnim predjelima iz koje glavna junakinja Dorothy pokušava naći put nazad u Kanzas, kod svojih tetka Henrya i tetke Anne.

Jedna prirodna katastrofa (tornado) odvodi Djevojčicu iz svog doma i zavičaja u čudesnu virtuelnu zemlju kojoj vladaju mitska bića poput zlih i dobrih vještica i čarobnjaka Oza. Na tom putovanju susreće smiješna i simpatična bića koja trebaju Mozak (Strašilo), Srce (Limeni) i Hrabrost (Lav). U simboličkom smislu oni predstavljaju tri osobine koje grade humanost: pamet, osjećajnost i odvažnost.

Pozorište za nove generacije

Uzimajući u  obzir estetsku i institucionalnu promjenu paradigme u  svjetskom pozorištu, koja se zasniva  na novim medijima, inovativnosti i mobilnosti, Pozorište mladih Sarajevo pristupa kreiranju  sasvim drugačije repertoarske politike koja radikalno kreće u stvaranje nove publike. Ovaj produkcijski, tehnički i estetski zaokret je nužnost. Današnje generacije odgajaju se u bliskom okruženju digitalnih medija i gadgeta, a teatar koji ne komunicira s njima dolazi u opasnost da postane muzej. Zato će u predstavi prvi put biti korištena moderna tehnologija 3D mappinga i virtuelne scenografije, kako bi se s mlađim generacijama ostvarila komunikacija medijima koji su im bliži.

Redatelj predstave je Adis Bakrač, dramatizaciju i adaptaciju potpisuju Segor Hadžagić i Adis Bakrač. Kostime je osmislila Amna Kunovac Zekić, scenografiju potpisuje Darko Miličević, dok su autori muzike Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović. Dramaturg i autor songova je Segor Hadžagić, a koreografiju i scenski pokret potpisuje Belma Čečo Bakrač. Ilustracije je radio Dejan Slavuljica, 2D animaciju Adnan Šahbaz, dok je 3D animaciju uradio Alen Ajanović. Video relazaciju potpisuje kompanija Pal-e AV systems.

U predstavi igraju Elma Juković, Mirza Dervišić, Rijad Gvozden, Edin Avdagić, Edhem Husić, Aida Bukva, Alma Merunka, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Elma Ahmetović, Narda Nikšić i Aldin Tucić.